L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit “donar un gir” dramàtic al procés sobiranista. El president de l’entitat, Jordi Sánchez, ha defensat aquest matí la convocatòria d’un referèndum vinculant, per “imaginar l’horitzó del procés en clau democràtica”. Malgrat que “l’objectiu no és la unilateralitat”, Sánchez ha remarcat que si l’Estat continua sense acceptar aquesta via “hi ha d’haver determinació del Parlament i del Govern” per convocar i organitzar una consulta vinculant sobre la independència.
La proposta, que va ser aprovada àmpliament en el marc d’una consulta als socis de l’entitat (74,87%), no subscriu, almenys d’entrada, el RUI. En primera instància, i també amb la idea de sumar els comuns, es continua confiant en el pacte amb l’Estat, si bé adverteixen que “no esperarem eternament”. De fet, Sánchez no ha volgut posar un calendari als partits, perquè “és un tema de profund calat polític”.
“No es tracta de donar per invalidat el full de ruta”, ha assenyalat Sánchez sobre la iniciativa, sinó “d’una reforma concreta”. Així, proposen que allà on es parla d’eleccions constituents se substitueixi per aquest referèndum, perquè “hi ha molts més independentistes que vots a partits independentistes” i consideren que és millor mecanisme que unes eleccions, que “tenen altres funcions i altres virtuts”.
Un nou 9-N?
Un dels riscos que s’han assenyalat des d’alguns sectors de Junts Pel Sí, però també dels comuns, és que una consulta d’aquestes característiques pugui acabar com el 9-N, és a dir, sense cap més efecte que un desafiament a l’Estat. Però per Liz Castro, membre del secretariat, això va passar perquè “va néixer com un instrument d’opinió”. “Els del 'no', no veien conseqüències clares”, ha reblat, en referència a un vot pràcticament exclusiu d’aquells a favor de la independència.
Per Castro, el món encara no ha entès el mandat democràtic a Catalunya, perquè el 9-N es va interpretar com a “referèndum no oficial” i “les plebiscitàries no es van entendre del tot”. La proposta, doncs, s’encaixa en la necessitat que “en el moment de fer la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), necessitem que sàpiga que el tenim”.
Amb tot, en cas d’una campanya per l’abstenció dels partits unionistes, això no hauria de servir “com a boicot”. “No podem posar límits mínims de participació”, ha reivindicat en aquest sentit Castro, recordant l’Estatut, i afirmant que “si guanyem, declararem la independència aquella mateixa nit”.