Les relacions diplomàtiques espanyoles estan en hores baixes. En paral·lel a la crisi oberta amb Algèria que no atura la pujada del preu del gas, ara se n'obre una de nova. La Unió Africana ha emès un comunicat exigint una investigació immediata per la tragèdia a Melilla: "Expressem la més profunda commoció i preocupació pel tracte violent i degradant dels migrants africans que van intentar creuar una frontera internacional des del Marroc cap a Espanya, amb la violència conseqüent que va provocar la mort de, com a mínim, 23 persones i moltes altres ferides", detalla aquesta institució.
El president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, recorda a tots els països que "les seves obligacions, en virtut del dret internacional, és tractar tots els migrants amb dignitat i prioritzar la seva seguretat i drets humans, mentre s'abstinguin de l'ús excessiu de la força". Per això, constata que està "preocupat i commocionat". La Unió Africana (UA) és un organisme continental format pels 55 estats membres que formen els països del continent africà. Va ser llançat oficialment l'any 2002 com a successor de l'Organització de la Unitat Africana (OUA, 1963-1999).
1/2: I express my deep shock and concern at the violent and degrading treatment of African migrants attempting to cross an international border from #Morocco into #Spain, with the ensuing violence leading to the deaths of at least 23 people and injuries to many more.
— Moussa Faki Mahamat (@AUC_MoussaFaki) June 26, 2022
El Marroc forma part de la Unió Africana
La UA es va posar en marxa oficialment el juliol de 2002 a Durban, Sud-àfrica, després de la decisió del setembre de 1999 del seu predecessor, l'OUA, de crear una nova organització continental per construir el seu treball. Aquesta institució està formada per 55 estats membres que representen tots els països del continent, entre ells, el mateix Marroc. El conflicte d'interessos entre la política d'aquest país amb la que representa com a membre d'aquest organisme és totalment incompatible i ara caldrà veure quines conseqüències geopolítiques també es poden desencadenar en el mateix continent africà.
Així doncs, sembla que el govern de Mohammed VI viu aliè al seu entorn i certifica la bona entesa amb La Moncloa per seguir amb el full de ruta marcat entre ambdós. A tall d'exemple, el principal diari d'aquest país, Le Matin, explica que el ministre espanyol d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, "va reafirmar dissabte que la posició del seu país és el suport al pla d'autonomia del Sàhara del Marroc de forma clara i sobirana". I afegeixen: "Espanya considera la iniciativa d'autonomia del Marroc com la base més seriosa, realista i creïble per a la resolució del conflicte al voltant del Sàhara. La posició del govern espanyol sobre el Sàhara és molt clara i ha estat confirmada pel president Pedro Sánchez a SM el Rei Mohammed VI".
En paral·lel, l'Associació Marroquina de Drets Humans (ADMH) ha denunciat que les autoritats marroquines estan excavant diverses fosses per enterrar els cadàvers dels migrants "sense investigar, sense autòpsia i sense identificació". L'ONG ha parlat de 21 fossars on la policia de Rabat té pensat soterrar els cossos sense vida morts per la desmesurada actuació policial de la gendarmeria del Marroc i així "ocultar el desastre". La localització de les fosses és al cementiri de Sidi Salem, a Nador, molt a prop d'on va ocórrer la desgràcia.