El jutjat mercantil ha iniciat la liquidació d'Unió després de constatar que no té viabilitat econòmica, amb la qual cosa la formació posa "punt final" a 85 anys de trajectòria, com ha admès en una carta de comiat el secretari general, Ramon Espadaler.
El Jutjat Mercantil número 4 de Barcelona va decretar al setembre passat el concurs voluntari de creditors i va nomenar la consultora Deloitte com a administrador concursal. Aquest procés, però, ha acabat sense èxit, ja que s’ha conclòs que no és possible un pla de viabilitat, i s’ha decretat la liquidació del partit. D’aquesta manera, el jutge ha obert el procés de liquidació, fet que automàticament suposa el cessament de l’activitat i afrontar la dissolució.
El jutjat ha dictat un acte d'inici del procés de liquidació, que el comitè de govern d'Unió, reunit aquesta tarda, ha acatat. "L'obertura del procés de liquidació, per raó de fallida econòmica i decretada pel jutge mercantil, posa punt final a la nostra trajectòria com a partit polític", ha escrit Espadaler en una missiva de comiat a la militància
Un procés dolorós
"Estem afrontant el darrer capítol d’Unió, cadascú des del seu propi àmbit de responsabilitat" comença Espadaler. "No sempre hem estat del grat de tothom, prou bé que ho sabem i que ho hem patit", lamenta, i afegeix que "quan el matís desapareix al servei del blanc o el negre, nosaltres en patim les conseqüències".
El secretari general del Comitè de Govern d'Unió denuncia haver rebut "l’hostilitat d’aquells que, refractaris al diàleg, es situen en posicions extremes i irreconciliables, alimentant-se de la mútua confrontació". En aquest sentit, Espadaler diu que si el partit s'ha dissolt no és perquè hagin caducat "els principis fundacionals", sinó per la fallida econòmica en perdre presència parlamentaria, agreujada per l’escissió de Demòcrates a mitjans del 2015 i una reducció de càrrecs públics.
Demanar perdó
Pels integrants, és un "procés certament dolorós" que posa "punt i final" a la trajectòria del partit. A la carta, Espadaler demana perdó "a tots aquells que considereu que la gestió d'aquest procés no s'ha fet amb la celeritat, perícia o el tacte exigibles" i es fa responsable de la situació.
Per acabar, Espadaler agraeix a totes aquelles persones que s'han mantingut lleials a Unió fins al final i els que continuaran "defensant el nostre ideari en àmbit local", que no es veurà afectat per la dissolució fins el 2019. "Sense aquesta cadena de compromisos personals, la direcció del partit no hauriem pogut afrontar aquests darrers mesos amb la fortalesa necessària" conclou.
Un deute de 22,5 milions
El jutjat mercantil va decretar al setembre que la formació tenia un deute de 22,5 MEUR i va admetre uns actius de només 5,8 MEUR. Un cop iniciada la fase de liquidació, l’administrador concursal valorarà els actius que té el partit per valorar quina part del deute es pot pagar i quina no als creditors de la formació.
En la interlocutòria del setembre, el jutge recollia que li constava documentalment que la formació té, com a propietats, la seu central del carrer Nàpols de Barcelona, més alguna altra de la ciutat de Barcelona i la de Tàrrega. Segons estableix la llei, el pla de liquidació s’ha de presentar en els 15 dies posteriors a la declaració de la fase, mentre que l’execució no té un termini concret.
El comitè de govern d'Unió dóna per acabat el seu mandat després de rescindir la totalitat dels contractes laborals, desvincular la Fundació Coll Alentorn (INEHCA) -que planteja convertir-se en partit- i garantir la preservació de l'arxiu històric de la formació fundada el novembre del 1931.