"La nostra prioritat és assegurar que els lliuraments de vacunes es duen a terme per protegir la salut dels europeus. Aquesta és la raó per la qual la Comissió Europea ha decidit conjuntament amb tots els estats membres emprendre accions legals contra AstraZeneca. Cada dosi de vacuna compta i cada dosi de vacuna salva vides", aquesta ha estat la confirmació oficial que ha donat a través de Twitter la comissària europea per la Salut i l'Alimentació, Stella Kyriakides. El tema era un secret a veus des de feia dies, però, finalment, la batalla ha passat a la justícia entre la UE i la farmacèutica britànica Zeneca Group, juntament amb el laboratori suec Astra AB, en l'elaboració d'aquesta vacuna.

Astrazeneca UE TUIT

Així doncs, el cas passa als tribunals belgues i representarà, a la vegada, els 27 estats membres. La situació ha estat considerada d'insostenible per la Comissió davant del lliurament només d'una tercera part de les dosis esperades per al primer semestre d'enguany, és a dir, 100 milions en comptes dels 300 previstos.

En roda de premsa, el comissari de Sanitat de la UE, Stefan de Keersmaecker, també n'ha donat els detalls: "En efecte, la Comissió va iniciar divendres passat una acció judicial contra l'empresa AstraZeneca sobre la base d'incompliments del contracte de compra anticipada. La raó és que ni els termes del contracte ni el seu esperit s'han respectat, i l'empresa no ha estat en condicions de posar en marxa una estratègia fiable per assegurar el lliurament de les dosis".

Comissari europeu

El comissari de la UE, Stefan de Keersmaecker, en roda de premsa

AstraZeneca respon

La farmacèutica anglo-sueca contradiu la UE i assegura que ha "complert completament" l'acord de venda de vacunes amb la Comissió Europea i, per tant, es "defensarà amb força" davant dels tribunals: "Creiem que qualsevol litigi no té fonaments i donem la benvinguda a aquesta oportunitat per resoldre aquesta disputa com més aviat millor".

En la seva nota, la farmacèutica recorda que està a punt d'arribar l'enviament de gairebé 50 milions de dosis als països de la UE abans d'acabar aquest mes d'abril. I llança un missatge per evitar entrar en un xoc directe. D'aquesta manera, remarca que el seu desig és "treballar constructivament amb la Comissió per a vacunar com més persones millor".

Pot marcar un precedent?

Aquest primer pas podria ser la porta a no renovar el contracte amb la farmacèutica. Tot i que les especulacions es reprodueixen des de fa setmanes, la decisió no s'ha pres en ferm. Algunes veus així ho demanen com la de la ministra francesa d'Indústria, Agnès Pannier-Runacher: "No s'ha pres una decisió, però, després de l'anunci de Dinamarca dimecres passat de deixar d'usar la vacuna, el més probable és que Europa no faci noves comandes".

Els incompliments, però també els dubtes que han sorgit per una baixa relació causal detectada entre la inoculació d'AstraZeneca i els casos de trombes, han afavorit una mala imatge d'aquesta vacuna. En paral·lel, l'Agència Europea del Medicament, EMA, ha reiterat que els seus beneficis superen els riscos en adults de totes les edats i li dona una efectivitat de la vacuna del 80% durant un període de quatre mesos.