La Unió Internacional de Magistrats ha emès un comunicat oficial on insta a les autoritats espanyoles a garantir una "total protecció dels jutges afectats, en particular al que va ser directament atacat i les seves famílies", en al·lusió al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que instrueix la causa per l'1-O. És la segona petició, després que el mateix Consell General del Poder Judicial instés al Ministeri de l'Interior a oferir protecció, després dels aldarulls per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya.
Entre d'altres coses, la UIM critica els "actes de vandalisme i violència perpetrats en diferents tribunals de la regió de Catalunya i també prop de la casa" de Llarena. El fet és que finalment es va demostrar que la pintada d'Arran no era davant la casa del jutge, sinó d'un altre particular, i tampoc no era a la casa, sinó al carrer.
Això sí, la Fiscalia Superior de Catalunya ha començat a investigar un tuit publicat aquest diumenge en un compte de Twitter —on s'amenaçava el magistrat i la família i s'informava del seu domicili públicament—, motiu pel qual es demanava als Mossos protecció.
En conseqüència, la UIM recorda que "la independència judicial és un pilar essencial de l'Estat de dret, el que implica que els jutges han de poder exercir les seves funcions sense pressions indegudes o sense qualsevol coacció o amenaça, explícitament o implícita", diuen. Per tant, conclouen que "la llibertat d'expressió, que és un pilar fonamental d'un sistema democràtic, no pot utilitzar-se, de cap forma o mitjà, per a la intimidació personal dels jutges", exposen.
Per tot això, la UIM "condemna de forma pública i inequívocament els atacs", expressant "solidaritat cap als jutges espanyols, notablement pels quals treballen a Catalunya", sense que això suposi "interferir al debat polític a l'interior d'Espanya", tanquen.
La petició de protecció es demana al final del comunicat, tot considerant que "la seguretat dels jutges i les seves famílies és un requisit previ essencial per a l'adequat funcionament de qualsevol sistema judicial", indiquen.
La UIM agrupa actualment 73 associacions, que procedeixen de diferents estats dels cinc continents i té caràcter consultiu a l'Oficina Internacional del Treball i Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides i al Consell d'Europa.