La iniciativa de l’ANC de Vic de fer una crida perquè els assistents a la cavalcada de reis portin fanalets amb l’estelada ha tingut més repercussió de la que mai s’haurien imaginat els organitzadors. S’ha convertit en un dels temes de la setmana més enllà de territori català. Les tertúlies als mitjans de comunicació en van plenes i a la xarxa social també hi abunden els comentaris.
Fins i tot el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha interromput el seu passeig matinal per un caminot de Galícia per parlar dels fanalets. “Això no és política, és pur sentit comú, i m'agradaria que tots els nens tinguessin una festa de Reis com les que hem tingut tots els qui som aquí”, ha afirmat convertint-se en el primer president d’un govern que fa declaracions oficials sobre fanalets.
I és que, pels unionistes, aquest és un cas més de manipulació de la població per part dels independentistes emparats pel Govern i, en aquest cas, afectant els més petits de la casa.
La realitat és que els fanalets a la cavalcada de reis de Vic no són cap novetat. L’ANC i Òmnium ho organitzen des del 2012 i els fanalets es venen a diferents establiments de la ciutat. En aquest cas, però, la difusió de la campanya al perfil de Twitter de l’Assemblea de Vic va fer que tant el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, com la líder de C’s, Inés Arrimadas, hi reaccionessin acusant l’ANC de manipular nens.
Utilizar por parte de estos fanáticos un día tan especial para los niños, es propio de mentes mezquinas. https://t.co/HejpPU2IMD
— Xavier García Albiol (@Albiol_XG) January 2, 2017
Escuelas, TVs, asociaciones, fiestas populares... y ahora la cabalgata de Reyes. Lamentable. Necesitamos volver urgentemente al 'seny' https://t.co/eEiihFnJKF
— Inés Arrimadas (@InesArrimadas) January 2, 2017
Després d’això, ha estat una pluja de comentaris i crítiques -a Twitter amb l'etiqueta 'Reyes sin estelada'- i els unionistes de Societat Civil Catalana han demanat que TV3 es faci enrere i no retransmeti la cavalcada de la capital d'Osona.
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha qualificat la iniciativa de "desafortunada" i ha assegurat que la "desesperació" d'aquells que veuen com l'independentisme perd suport els fa prendre decisions equivocades com polititzar una celebració on els únics protagonistes haurien de ser els nens i nenes dels pobles i ciutats de Catalunya. "L'únic estel que hauria de brillar el dia de la cavalcada és l'estel d'Orient i això no ho ha d'oblidar ni l'ANC ni ningú", ha reblat.
El seu company de files Pablo Casado ha qualificat la crida "d'ocurrència absurda i ridícula" i ha denunciat que l'acció pretén ocultar "el fracàs de la gestió de populistes i independentistes".
Denúncia a Europa
L'escàndol ha arribat fins i tot a l'Europarlament on l'eurodiputada Teresa Giménez, integrada al grup liberal (ALDE), ha denunciat davant la Comissió Europea la possibilitat que la televisió pública de Catalunya TV3 s'usi "per manipular ideològicament a nens" durant la cavalcada dels Reis Mags i ha demanat a la institució que aclareixi si disposa d' "alguna eina" per garantir que els mitjans respecten "els drets del menor" davant "la previsió d'ús d'una televisió pública per manipular ideològicament nens", tenint en compte que "la protecció dels drets del menor és una prioritat" de la directiva de 2010 de la UE sobre comunicació audiovisual.
"Estem davant d'un intent barroer de manipulació política de menors d'edat aprofitant una festa com la dels Reis d'Orient", ha denunciat en un comunicat l'eurodiputada.
L’ANC rebaixa la polèmica
Per la seva banda, l’ANC emmarca en la “normalitat” l’acció de Vic i recorda que es fa des del 2012. En aquest sentit, acusa alguns sectors d’instrumentalitzar-ho. “L’estelada a Vic no es viu com un element de conflicte sinó de normalitat. La prova està en què des del 2012 les cavalcades han conviscut amb la presència d’aquests fanalets. Pel que sigui, aquest any s’ha generat una notícia i sembla que ens haguem tornat tots bojos”, ha argumentat el president de l’ANC, Jordi Sànchez.
“El que no farem ara és fer malbé una festa ciutadana per un debat que s’ha generat a instàncies polítiques”, ha assegurat.
El Govern
Per la seva banda, la portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Neus Munté, ha desvinculat l'executiu de la crida que han fet l'ANC i Òmnium Cultural.
En roda de premsa després del Consell Executiu, Munté ha remarcat que la iniciativa és "una proposta de les entitats" que el Govern "respecta com qualsevol altra de la societat civil". "El Govern no hi té res a veure; és una proposta com les que s'han fet amb determinats esdeveniments esportius o per la Diada, i les entitats faran el que estimin més convenient i oportú", ha conclòs.