Unanimitat a l'unionisme. Tots els partits estatals, des de Vox fins a Podemos, han enaltit el discurs de Nadal de Felip VI. Concretament, les formacions espanyoles han lloat la crida del monarca a la unitat sense "caure en els extrems" i han titllat el discurs d'històric o encertat, entre altres qualificatius.
Fins i tot Podemos ha estat menys crític que en altres ocasions. El seu secretari d'Acció de Govern, Pablo Echenique, ha celebrat que el Rei hagi rectificat "parcialment" el seu discurs de fa dos anys, quan va impulsar una idea d'Espanya "estreta i autoritària", i ara ha demostrat "un millor olfacte polític" davant la nova etapa que s'obre.
La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, s'ha mostrat convençuda que desafiaments com "el problema de Catalunya", que el Rei "reconeix", poden enfrontar-se "junts", com Espanya ha fet fins ara "gràcies a una voluntat de consens i entesa".
Pel PP, el seu secretari general, Teodoro García Egea, ha qualificat d'"històric" i "essencial" el missatge, però ha aprofitat per acusar Pedro Sánchez de buscar els seus aliats de govern entre els qui tenen com a objectiu fer caure el monarca.
El president de Vox, Santiago Abascal, ha destacat "la sensatesa i temperància" del missatge del Rei "en aquests moments d'incertesa" i la seva "confiança" a Espanya i en la unió dels espanyols. "Ho farem, perquè Espanya és molt més forta i gran que els que ara ja estaran criticant el Rei i provant de dividir-nos", ha conclòs el líder de Vox en el text que ha escrit aquesta nit en el seu compte de Twitter després d'escoltar el missatge del monarca.
També ha aprofitat el portaveu adjunt de Ciudadanos al Congrés, Edmundo Bal, l'opinió sobre el discurs per intentar deixar clar que, després d'aquest "encertat" missatge de Felip IV, es torna ara "més important que mai la via Arrimadas", la dels 221 escons que sumarien PSOE, PP i Cs per formar govern.
La crítica de l'independentisme
L'independentisme, en canvi, ha tingut una reacció contrària. Les formacions sobiranistes no han estalviat crítiques al missatge nadalenc del rei, a qui acusen de "menysprear" Catalunya i de veure a aquesta comunitat com un "problema" quan és l'Estat espanyol qui "vulnera els drets humans" i "incompleix" sentències europees.
Les crítiques independentistes han estat encapçalades pel president de la Generalitat, Quim Torra, que ha replicat al rei amb una afirmació en l'ofrena floral a l'expresident Francesc Macià al 86è aniversari de la seva mort: "És Espanya la que representa una "seriosa preocupació per a Europa perquè "vulnera els drets humans" i "incompleix" sentències europees, segons ha ressaltat.
També s'ha pronunciat el president de Parlament, Roger Torrent. "Que el rei vegi a Catalunya com una preocupació demostra que Felip VI és incapaç de donar una resposta que estigui a l'altura de les circumstàncies", ha dit.