Fracàs estrepitós i històric de l'espanyolisme als carrers de Barcelona amb motiu del 12 d'octubre. Els unionistes han naufragat de nou, quatre dies després de fer-ho en la manifestació contra l'amnistia i l'autodeterminació, que va arribar a 50.000 participants, segons la Guàrdia Urbana. Aquest dijous el passeig de Gràcia ha repetit com a emplaçament de la concentració de les entitats espanyolistes, que han punxat i s'han allunyat moltíssim de les xifres del diumenge: 1.000 persones, segons les dades preliminars de la Guàrdia Urbana. L'organització ho ha xifrat en 10.000. De fet, es converteix en la participació més baixa de la història en les manifestacions del 12-O a Barcelona, atès que també pren distància de la ja baixa participació de la convocatòria de l'any passat, quan es va arribar a 2.200 assistents. La concentració, organitzada per l'entitat Espanya i Catalans, ha tornat a posar el focus en les crítiques i insults a Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. De fet, tot i ser el dia en què se celebra la Hispanitat, la pancarta de la capçalera ja evidenciava que el to de la manifestació no seria reivindicatiu, sinó de protesta contra la situació política: "Prou ja de concessions".

🔴 Desfilada i manifestacions 12-O, DIRECTE | Última hora del Dia de la Hispanitat 2023

 

La manifestació, que es fa des de l'any 2012, arriba al seu punt més dèbil amb un miler de participants. Si l'any passat ja s'havia registrat la participació més baixa amb 2.200, l'actual dista molt de la participació d'edicions anteriors. El 2017 i 2018 es va arribar a la màxima assistència amb 65.000 persones i, a partir de 2019, va caure fins a 10.000. Ja el 2021, es va quedar en menys de la meitat (3.700).

A més de l'entitat organitzadora, la concentració, que ha arrencat a les 11:30 hores al passeig de Gràcia amb el carrer Provença, ha comptat amb el suport i participació d'organitzacions com Cataluña Suma por España, Convivencia Cívica Catalana, Hablamos Español, Somatemps, Impulso Ciudadano, S'Ha Acabat o Asociación por una Escuela Bilingüe. En paral·lel, hi ha hagut comitives del Partit Popular, Vox i Ciutadans, liderades respectivament per Alejandro Fernández i Daniel Sirera, Joan Garriga i Carlos Carrizosa. La més voluminosa ha estat la del partit d'extrema dreta, on constantment s'han sentit crits com "ni amnistia ni autodeterminació", "España es una y no 51", "Viva Cristo Rey", "Sánchez traidor, España es tu nación" o l'habitual "que te vote Txapote". En aquestes columnes, també s'hi han pogut veure banderes amb la creu de Borgonya, símbol de l'imperialisme espanyol. Durant la manifestació, també ha aparegut alguna bandera franquista, tot i que de manera anecdòtica.

Capçalera de la manifestació de l'espanyolisme al passeig de Gràcia pel 12 d'octubre / Foto: Irene Vilà.

Carles Puigdemont, protagonista dels clams dels espanyolistes

La manifestació ha discorregut pel passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça Catalunya, on a partir de les 12:30 hores les diverses entitats han fet parlaments en el marc d'aquesta convocatòria. Abans, però, de sortir, hi ha hagut la rua habitual de diversos balls típics de països llatinoamericans i també una atenció als mitjans per part dels partits polítics assistents. Joan Garriga, de Vox, ha arremès contra l'amnistia perquè suposaria "trair la legalitat" i "trencar la igualtat dels espanyols". Per la seva banda, Alejandro Fernández (PP) també ha carregat contra aquesta mesura perquè "no pot haver-hi una casta que pugui impunement delinquir i després se'ls pugui amnistiar". A la capçalera, s'hi ha pogut veure a Josep Bou, exregidor del PP, que anava al costat de Joan Garriga i Juan José Aizcorbe, de Vox. Bou ha reaparegut en aquesta manifestació i ha estat l'encarregat de cloure els discursos a plaça Catalunya.

La columna de Vox, on més crits s'han escoltat contra Carles Puigdemont i Pedro Sánchez / Foto: Irene Vilà.

En aquesta línia, al llarg de la protesta, els manifestants han seguit clamant contra l'amnistia amb pancartes com "no tot s'hi val" o crits dirigits a Sánchez: "Amnistia la teva tia". Tal com va passar el diumenge, el que més s'ha escoltat han estat missatges i insults contra el president a l'exili, Carles Puigdemont: "A la presó!". Ja als parlaments, han assegurat que "no pot ser que el 'fugat' pugui tornar amb el Falcon presidencial gràcies a l'amnistia". "Cada any que passa això va a pitjor, si seguim així d'aquí a 10 anys això serà Sud-àfrica", deia un dels manifestants.

 

A més d'aquesta concentració unitària, a les 11 hores Somatemps i la Fundació DENAES (vinculada a Vox) han organitzat una ofrena floral a Cristòfor Colom. També s'ha repetit l'habitual manifestació dels ultres, que s'han reunit a les 11 hores a la plaça Espanya per anar fins a la plaça Sant Jordi, espai habitual on l'extremisme es reuneix pel 12-O. Enguany, no han superat el centenar d'assistents.