L'independentisme tindrà l'oportunitat de tornar a exhibir la seva unitat el dijous vinent. I és que l'ocasió no serà poca cosa: el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, es trobaran a Barcelona, concretament al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC), en el marc de la darrera cimera hispanofrancesa. Ara bé, en el rerefons d'aquesta cita d'alt nivell hi ha l'evident voluntat de fer una exhibició de força i intentar demostrar que el procés ha mort. Un context perfecte perquè l'independentisme hagi decidit organitzar-se i donar una "resposta contundent a l'enèsima provocació" de l'Estat.
En total hi ha una trentena d'entitats de la societat civil que han optat per sumar-se a la convocatòria. Hi seran les principals organitzacions del món independentista, com ara l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), Òmnium Cultural i el Consell de la República, però també d'altres com l'Associació de Municipis per la Independència, Estat Català, la Intersindical-CSC i Meridiana Resisteix. I els principals partits independentistes (ERC, Junts i la CUP) s'hi han sumat. La protesta tindrà forma de concentració, i s'ubicarà a les escales que pugen Montjuïc fins al mateix MNAC, concretament a l'esplanada que hi ha davant les quatre columnes de Puig i Cadafalch. L'hora concertada serà a les 9.00 del matí del mateix dijous dia 19 de gener, un horari laborable, però que les entitats confien que no serà un motiu de desmobilització. I amb un lema contundent: "Aquí no s'ha acabat res. Independència Països Catalans. Prou repressió".
Un "acte de dominació" que no es pot permetre
Així ho han expressat en una roda de premsa conjunta des del mateix indret on tindrà lloc la protesta. La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha fet una crida a sortir al carrer per mostrar el seu rebuig a aquest intent d'ocupació. "El govern espanyol i francès venen a fer un acte de dominació, a dir que prenen decisions que afecten Catalunya però defensant els interessos d'Espanya i França en territori català", ha criticat. "No ho podem compartir i no ho podem permetre". Feliu també ha aprofitat per rebutjar la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'assistir a la cimera malgrat que ERC es mobilitzarà en contra. "És una contradicció, demanem que no hi vagi", ha dit. Això sí, en cas de ser-hi finalment, l'ANC ha considerat que hauria de posar sobre la taula el debat de l'autodeterminació. "No se'ns respecta com a nació".
Per la seva banda, el president d'Òmnium, Xavier Antich, ha dit que l'independentisme sortirà al carrer perquè "no pot mirar a una altra banda mentre l'Estat espanyol continua desplegant la seva maquinària repressiva contra la dissidència". "Aquí hi ha un conflicte polític ben viu que l'Estat es nega a afrontar-lo", ha denunciat. El missatge que transmeti la mobilització ha d'arribar ben lluny, a tot el món, per evidenciar que les "operacions de màrqueting" del govern central no serviran per amagar el fet que el procés és encara viu. I s'ha mostrat absolutament confiat, sense "cap dubte", que la convocatòria serà un èxit.
I des del Consell de la República, Toni Castellà ha celebrat que la resposta de l'independentisme serà conjunta. "Tenim un objectiu unitari per demostrar a qui provoca dient que el procés s'ha acabat que no és així", ha dit. "Fem una crida al poble de Catalunya perquè dijous diguem alt i fort que la independència és més viva que mai i no ens aturarem fins a assolir-la". Castellà ha reconegut que en algunes ocasions el moviment no ha estat unit i hi ha hagut "autocrítica" perquè els lideratges no han estat a l'alçada, però ha celebrat que "la majoria social" sí que hi serà. "La gent sempre respon".