Prop de sis mil universitaris han participat fins a les 15.30 hores al referèndum sobre la monarquia convocat en diverses facultats catalanes. La iniciativa, que va néixer a la Universitat Autònoma de Madrid, s’ha estès ja a trenta-tres universitats de tot l’Estat i es celebra per primer cop també a Catalunya. Durant el matí hi ha hagut cues de votants.

La consulta se celebra des de les vuit del matí i fins a les vuit del vespre en facultats de la Universitat de Barcelona (UB) i la Pompeu Fabra (UPF), mentre que l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Politècnica de Catalunya (UPC) ho farà dimecres. 

Pregunta doble

La pregunta de la consulta és doble. La primera és 'Estàs a favor d'abolir la monarquia com a forma d'Estat i instaurar la República?’ i, en cas de respondre afirmativament, la segona pregunta és ‘Estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República? '.

Per a la jornada de votacions s’han ubicat meses en els edificis Jaume I i Roger de Llúria del Campus de Ciutadella de la UPF, i a la Facultat de Dret i d'Econòmiques del Campus Diagonal i a la de Geografia i Història al Campus Raval de la UB.

“Una consulta necessària”

“És una consulta necessària i interessant”. Així explica a El Nacional una de les voluntàries de les meses de votació, perquè “volem decidir quin tipus d’estat volem” i també perquè és un “símptoma i exemple de que el jovent no està satisfet”.

“L’important és mobilitzar el jovent”, apunta una altra voluntària, que demana també anar més enllà del referèndum puntual. “Cal fer pressió al carrer i generar mobilitzacions a totes bandes”.

Les voluntàries afirmen que no saben que passarà després del referèndum: "De moment no hi ha res parlat, però tenim la idea que, un cop fets tots els referèndums a la resta d'universitats, es posin en comú els resultats i s'organitzi alguna cosa conjuntament". 

Fins les 12 del migdia hi havia gairebé 700 vots a l'urna situada al campus del Raval de la Universitat de Barcelona. Els voluntaris de la mesa afirmen que la majoria de votants voten a favor de l'abolició de la monarquia, però segons ells, també hi ha algú que vota en contra. 

El Nacional ha pogut parlar amb algun dels votants. "Votaré que sí l'abolició de la monarquia perquè considero que és una institució anacrònica", afirma un dels votants. El seu company diu que ell també votarà que sí i alhora considera que és una votació "que s'hauria de fer a tot l'Estat de manera transcendental". "Nosaltres no vam votar la Constitució del 78, volem decidir quin tipus d'estat volem", afegeixen. 

Urnes mòbils

A més de les meses ubicades al campus Ciutadella de l’UPF i a les facultats de Dret i Geografia de la UB hi ha també urnes mòbils en altres facultats per poder expandir la consulta.

Quant a la votació, hi pot votar tothom, no només estudiants, sinó també professorat i personal de serveis, i també exalumnes. En tot cas, a tots se’ls marca la mà amb retolador permanent, un sistema per evitar duplicitat de vots.

Èxit a Madrid

La votació arriba dies després que els estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid organitzessin un referèndum sobre el mateix supòsit on van participar més de 7.300 universitaris. Un 83,68 % dels votants van votar a favor d'abolir la monarquia i instaurar una república a l'estat espanyol.