La llibertat d'expressió, sobre la taula. La Universitat Pompeu Fabra estudiarà si sanciona el seu professor Hèctor López Bofill per haver fet un tuit polèmic. "Contradiccions independentistes 1: s'admet resignadament que morin gairebé 25.000 persones de covid-19 i ens fa un terror absolut que mori algú a conseqüència d'un conflicte d'emancipació nacional", va piular el jurista i regidor de Junts a l'Ajuntament d'Altafulla (Tarragonès) el passat 27 de desembre.
La UPF ha emès aquest dijous un comunicat on ha assegurat que "respecta el principi democràtic de la llibertat d'expressió, com no pot ser d'una altra manera". Tot i això, ha considerat que la piulada publicada per López Bofill "no reflecteix ni la visió ni els valors d'aquesta universitat".
Llavors, la direcció "ha demanat a l'òrgan competent de la universitat que explori si, en virtut dels principis i mecanismes que recull el Codi Ètic, pertoca emprendre algun tipus d'acció", malgrat que "aquesta manifestació no s'ha produït a les instal·lacions de la UPF ni està relacionada amb les activitats acadèmiques". És a dir, que estudiaran si sancionen o no el professor, sense haver especificat encara de quina mena de sancions s'està parlant.
Aquest no és l'únic tuit d'aquesta mena que ha fet López Bofill en els últims dies. El jurista ha creat una sèrie de piulades sota el títol "contradiccions independentistes", on versa sobre l'independentisme a Catalunya. En la segona piulada al respecte, diu el següent: "Voler un Estat i a la vegada refusar els mecanismes coactius que defineixen un Estat i que el fan viable".
En el tercer d'aquests tuits, assenyala que parlar de "confrontació democràtica" és una contradicció. "Saber que la democràcia ja la vam guanyar l'1-O i la guanyem a totes les eleccions i no admetre, ni tan sols parlar-ne, que per fer una independència calen coses més enllà de la democràcia".
La quarta contradicció és la següent: "Saber que en un govern espanyol ultra PP/Vox la repressió serà brutal i no fer res per accelerar ara el procés i estalviar-nos la catàstrofe".
Finalment, "voler un Estat sense que Espanya tremoli gaire quan tots sabem que el ple reconeixement internacional de la República Catalana sols pot arribar amb la dissolució del Regne d'Espanya" és la cinquena contradicció. Aquesta, com a mínim, és l'última que ha assenyalat López Bofill en aquesta sèrie de piulades. Qui sap si en els pròxims dies n'assenyalarà alguna més.