Després dels suports d'última hora, la reforma laboral semblava al sac i ben lligada. Però les coses s'han torçat el mateix dia que s'ha de votar al Congrés dels Diputats. Just abans de començar el ple, els dos diputats d'Unió del Poble Navarrès (UPN), Carlos García Adanero i Sergio Sayas, s'han desmarcat de la direcció del seu partit i han evitat confirmar què faran a l'hora de la votació. Els seus dos vots són clau: si votessin en contra, la nova normativa seria derogada. També si un dels dos s'abstingués i l'altre hi votés en contra. Des de l'entorn de Yolanda Díaz admeten que no saben què faran els dos parlamentaris, però estan confiats que la reforma laboral sortirà endavant.
Ahir al vespre, el president d'UPN, Javier Esparza, va defensar que l'acord amb sindicats i patronal "és molt positiu" i apel·lava a la responsabilitat. Però, abans d'entrar a l'hemicicle, en declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, el diputat Sergio Sayas ha admès que li "costa molt defensar una decisió" que no comparteix i ha evitat aclarir què farà. El mateix ha passat amb el diputat Carlos García Adanero en una entrevista a COPE Navarra, on ha criticat que és "un error terrible" no tant donar suport a la reforma laboral com donar suport a un president espanyol, Pedro Sánchez, que ho és gràcies als "vots de Bildu". I ha estat rotund: "Crec que hauríem de votar en contra".
Ahir a la nit, la diferència era de tan sols tres vots. El decret de la reforma laboral comptava amb 176 vots a favor, els del PSOE (120), Unidas Podemos (34), Ciutadans (9), el PDeCAT (4), Més País (2), Unió del Poble Navarrès (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), Coalició Canària (1), Nova Canàries (1) i el Partit Regionalista Càntabre (1). A l’altra banda de la balança, hi havia 173 vots en contra, els del Partit Popular (88), l’extrema dreta de Vox (52), ERC (13), el PNB (6), EH Bildu (5), Junts per Catalunya (4), la CUP (2), el BNG (1), Fòrum Astúries (1) i Pablo Cambronero, diputat escindit de Ciutadans. La decisió dels foralistes navarresos, però, podria capgirar les coses.
Trencament amb els socis
La reforma laboral ha suposat una gran esquerda en el bloc de la investidura. Independentistes i nacionalistes reclamaven canvis en la nova normativa, que trobaven insuficient i que no responia a les necessitats dels seus territoris. La setmana passada van ser ERC, la CUP, EH Bildu i el BNG qui van forjar un front comú per a negociar amb La Moncloa millores en el text. El PNB també ha insistit a reclamar, en les últimes setmanes, com a mínim la prevalència dels convenis autonòmics per damunt dels estatals. Però l'executiu central no ha escoltat cap d'aquests reclams i per això continuen en el no. En canvi, Ciutadans ha ofert els seus vots gratis, a canvi de no tocar una sola coma a l'acord entre govern, sindicats i patronal.
S'han tensat molt les relacions entre ERC i el govern espanyol, especialment amb els comuns. Ahir Jèssica Albiach amenaçava de retirar el suport al Govern Aragonès si els republicans no validaven la reforma laboral. Van rebre resposta del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va denunciar l'immobilisme i va avisar: "Si no es mouen, no ens podem moure". Mentrestant, el president Pedro Sánchez assegurava que l'estabilitat de la legislatura està "garantida". Amb altres aliances, això sí.