El lehendakari, Íñigo Urkullu, ha proposat en un article a El País que el govern espanyol abordi el nou finançament autonòmic pensant en el concert econòmic per a tots els territoris. D'aquesta manera, considera que s'"avançarà en un nou sistema descentralitzat", així com perquè el finançament dels territoris sigui més eficient.
"El concert econòmic i la quota fonamenten el principi de bilateralitat", afirma el lehendakari, al mateix temps que afegeix que aquest és "un sistema equiparable a la resta de sistemes fiscals europeus" perquè es tracta d'"un sistema fiscalment responsable i no suposa cap tipus de privilegi".
Deixant clar que "el concert econòmic "no afavoreix la reducció d'impostos ni possibilita que Euskadi sigui un paradís fiscal", Urkullu subratlla que "els bascos paguem les nostres competències amb els diners recaptats a Euskadi, no demanem res a l'Estat i tampoc no devem res a l'Estat" i això el converteix en "un sistema de risc unilateral, perquè Euskadi depèn de la seva pròpia capacitat per recaptar impostos".
Càrregues no assumides
A part d'això, el lehendakari també posa en relleu que "el pagament de la quota a l'Estat és la nostra primera obligació" i assenyala que "és l'Estat qui decideix l'import de les "càrregues no assumides" que Euskadi ha d'abonar amb el 6,24%.
Per tot això, remarca que "la ciutadania basca no rep, sinó que aporta a les arques de l'Administració de l'Estat" i posa a sobre de la taula que "la quantia del fons l'estableix el propi Estat i la destina a compensar les comunitats autònomes menys afavorides econòmicament o més deficitàries".
La seva conclusió és que "el concert basc no és un règim de privilegi; és un sistema just i solidari, en el qual Euskadi assumeix un risc unilateral" i, justament per aquesta raó, suggereix que "debat sobre el sistema de finançament de les comunitats autònomes no ha de buscar resposta a les seves eventuals necessitats en el sistema de concert perquè és obvi que la viabilitat del model de finançament autonòmic no depèn, en absolut, de la quantia de la quota basca".