El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, té cada cop més lluny aconseguir que tiri endavant la seva investidura del pròxim 26 i 27 de setembre. Els populars necessiten quatre vots i, per això, intenten seduir el Partit Nacionalista Basc, que compta amb 5 diputats al Congrés. Tot i això, la seducció no té premi. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha insistit aquest dilluns que no participarà en una equació en la qual hi hagi Vox. Això fa "impensable" la investidura del líder del PP i ha apuntat que "és obvi i evident" el rebuig dels nacionalistes bascs a donar suport a la seva candidatura.

Plantejar el compliment estatutari

El PNB, que l'any que ve té eleccions al parlament basc i té com a soci preferent els socialistes per governar-hi, planteja una reinterpretació de la Constitució per convertir Espanya en un Estat plurinacional. Per això, Urkullu ha afirmat que "és possible plantejar, entre altres qüestions, el compliment estatutari i l'erosió competencial".

Urkullu, en una entrevista a Ràdio Euskadi, ha reiterat que la candidatura del Partit Popular per accedir a la Moncloa "necessita tant sí com no dels vots de Vox". "Núñez Feijóo té un hàndicap que, en aquests moments, es fa insuperable, en la mesura que Vox és una formació absolutament refractària i reaccionària pel que fa a l'autogovern". 

La relació amb Sánchez i Feijóo

Preguntat per si la seva postura seria diferent en cas que el PP no depengués dels vots de Vox, ha subratllat que "per arribar a altres circumstàncies, prèviament" s'hauria de "passar per les circumstàncies actuals" i la sessió d'investidura del 26 i 27 de setembre, així com "al futur, la sessió d'investidura de Pedro Sánchez en la mesura en què Núñez Feijóo no surti triat".

En aquest context, Urkullu també ha negat un debat intern al PNB sobre si els convé pactar amb el PP o amb el PSOE. Amb tot, el lehendakari basc assegura que "té una relació institucional" amb Núñez Feijóo de quan era president de Galícia. Pel que fa a la relació amb Pedro Sánchez, ha confessat que li agradaria que fos "més intensa de com és actualment". "Sobretot per al compliment dels acords", ha subratllat Urkullu. 

El lehendakari ha recordat l'informe elaborat pel seu Executiu sobre l'"erosió silenciosa del que és l'autogovern", amb els recursos davant el Tribunal Constitucional, i legislació "que envaeix competències exclusives del País Basc". "Tot això, com a lehendakari, amb absoluta objectivitat, crec que és possible plantejar-ho en la negociació", ha apuntat. El PNB ha repetit en més d'una ocasió que els socialistes tenen "una oportunitat històrica" per avançar en l'autogovern i una alternativa diferent que "aprofundeixi en democràcia, drets i llibertats, començant per un model territorial respectuós".