L'actual Lehendakari, íñigo Urkullu, ja té substitut, després que aquesta setmana es conegués que el seu partit, el PNB, hagi decidit prescindir d'ell per a concórrer a les pròximes eleccions basques del 2024, tot i haver guanyat tres comicis consecutius des del 2012. I l'elecció, anunciada aquest dissabte, ha estat una sorpresa, amb un nom poc conegut que no sortia a les porres: la direcció dels democristians bascos, presidida per Andoni Ortuzar, ha escollit Imanol Pradales (Santurtzi, 1975) per liderar les seves llistes. Pradeles és doctor en Ciències Polítiques i Sociologia i professor en excedència de la Universitat de Deusto; i la seva tasca política ha estat vinculada a la Diputació de Biscaia, al capdavant de la cartera d'Infraestructures i Desenvolupament Territorial. 

La renovació de càrrecs i candidats del PNB s'emmarca en un procés de reestructuració que fa mesos que preparen i executen després del clatellot que es van trobar a les eleccions generals del 23-J, amb el sorpasso d'EH Bildu —que ara compta amb un diputat més que el PNB al Congrés dels Diputats—, la pèrdua de terreny que van experimentar arreu d'Euskadi en els comicis municipals de principis d'any i que les darreres enquestes electorals pronostiquin un futur amarg als democristians bascos de cara a poder tornar a ocupar la lehendakaritza, que situen a l'esquerra abertzale d'Arnaldo Otegi per davant. 

Ortuzar enalteix la tasca d'Urkullu els darrers 12 anys

El president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, ha argumentat aquest dissabte en una compareixença després d'un ple extraordinari de la direcció del partit que s'ha decidit avançar l'anunci del candidat Pradales després que es filtrés a la premsa la substitució d'Íñigo Urkullu, "amb el possible propòsit de mediatitzar i interferir la nostra activitat interna", ha afegit Ortuzar.  D'aquesta forma, ha afirmat el líder del partit, es volia donar informació de primera mà de les qüestions internes. En aquest sentit, Ortuzar ha agraït Urkullu el treball al llarg d'aquestes tres darreres legislatures, "quasi 12 anys de compromís i dedicació al govern d'Euskadi". "El nostre partit valora molt positivament la seva actuació [d'Urkullu] i l'alta representació que ha exercit del nostre autogovern", ha afegit.

Pradales, "nova generació" i "capacitat de gestió"

L'EBB, segons Ortuzar, considera que "mirant al mitjà i llarg termini, des de la més que satisfactòria base que deixa el lehendakari Urkullu i el seu govern, obrir el camí a una nova generació que sigui capaç de pilotar les institucions basques i impulsar el nostre autogovern en la pròxima dècada, en uns temps polítics amb tantes incerteses com a oportunitats pel nostre poble". El líder del partit centredretà basc assegura que Imanol Pradales, el nou candidat que proposa l'EBB, "representa a la perfecció" aquesta nova generació de la qual parla. Un candidat del qual Ortuzar ha destacat que és trilingüe, doctor en sociologia, i amb "una aprovada capacitat de gestió" exercida al partit durant els darrers deu anys. De Pradales també diu que coneix a la perfecció la realitat política interna i externa del PNB. 

Una vegada proposat Pradales, Ortuzar ha apuntat que ara les bases han de participar en la democràcia interna del partit i aprovar-ho, cosa de la qual s'ha mostrat "convençut";  i de que a partir del pròxim 20 de gener, quan acabi el procés per oficialitzar la candidatura, "es tingui el millor equip humà i les millors idees i projectes per a Euskadi". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!