El lehendakari, Iñigo Urkullu, s'ha mostrat a favor d'una eventual amnistia per als encausats per l'1-O i el procés, de forma subtil, en assenyalar que ell i el PNB s'han mostrat contraris a judicialitzar el conflicte català des d'un primer moment. "No calia judicialitzar el que corresponia a l'exercici de la política", ha afirmat el president del govern basc aquest dimecres en una entrevista a Telebilbao en ser preguntat per la situació de Carles Puigdemont i la resta d'encausats o condemnats pel procés; i, amb això, "està tot dit", ha sentenciat.
"En aquell moment, quan va ser el moment àlgid de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, jo crec que alguns que el van aplicar i uns altres que el van secundar haurien de fer un exercici de revisió també del que va suposar-ne l'aplicació", ha assenyalat. En aquesta línia, ha recordat que en tot moment va advocar pel diàleg i per una relació que "treballés per vies d'acord", però "no va poder ser".
Relacions "fluides" amb Junts
D'altra banda, Urkullu ha negat que l'hagi molestat que el president de l'EBB del PNB, Andoni Ortuzar, hagi anat a Bèlgica a parlar amb l'expresident Puigdemont, una trobada de la qual n'estava assabentat. El lehendakari ha indicat que ell va tenir "una relació molt fluida" amb Puigdemont durant el procés i —després d'apuntar que en els darrers anys no hi ha hagut una comunicació directa i personal com llavors— ha afirmat que no vol dir que no la tingui amb la formació a la qual representa de facto, Junts.
Insisteix en la 'Convenció Constitucional'
Davant les seves reivindicacions de cara a la investidura de Pedro Sánchez, ha assenyalat que "la realitat de Catalunya és pròpia", com ho és la d'Euskadi, perquè "són realitats diferents". "No entro en si hi he d'estar d'acord o no hi he d'estar d'acord. Jo he fet una proposta per al conjunt de l'Estat, no per a Catalunya i no per a Euskadi solament, sinó per al conjunt de l'Estat fa 20 dies —en referència a la Convenció Constitucional que va proposar per 'reinterpretar' la Constitució, per adaptar-la a la realitat actual sense modificar-la, a l'estil anglosaxó—. "Jo entenc que la realitat de Catalunya l'han de gestionar des de Catalunya i que la seva realitat és pròpia, diferenciada", ha insistit.
Pedro Sánchez encara no té el 'sí' del PNB garantit
El lehendakari Urkullu ha afirmat que, "ara mateix", no hi ha un sí del PNB a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, la negociació del qual encara no ha començat. D'altra banda, ha admès que la seva relació amb el president del Govern en funcions podria ser "millor". Urkullu ha indicat, com a membre del PNB, que el seu partit no farà costat a Alberto Núñez Feijóo, amb qui va mantenir una conversa telefònica que va ser "cordial i franca". També ha indicat que va ser "profitosa" per saber "on és cadascú" i també perquè "hi ha diàleg", són "capaços de parlar" i perquè "potser en el futur l'escenari de convivència i de construcció social és un altre diferent de l'actual".
Després de recordar que rebutgen, en aquest moment, el suport a Feijóo perquè "haurà d'estar depenent de Vox, tant sí com no", ja que és "l'opció que ha buscat el PP en determinades comunitats", ha indicat que, vista la posició de la resta de formacions polítiques, als populars "no els queda cap més opció que relacionar-se" amb la formació de Santiago Abascal. El lehendakari ha recordat la posició de Vox contra el concert econòmic, l'autogovern basc, l'idioma o els senyals d'identitat de l'autogovern. "No voldrien tenir ni Parlament basc, ni Ertzaintza, ni Osakidetza", ha advertit.