Pedro Sánchez va dir que el seu "objectiu" era que no s'hagués de prorrogar l'estat d'alarma, després de sis mesos ininterromput. Expira el pròxim 9 de maig. Però hi ha qui, des de les autonomies, demanen que s'allargui més, tenint en compte que no hi ha cap pla jurídic alternatiu que doni tanta cobertura legal a les restriccions de drets fonamentals. Aquest dilluns ha estat el lehendakari Íñigo Urkullu qui ha reclamat que es mantingui l'estat d'alarma per a poder treballar amb "garanties jurídiques" que no tindrien sense la seva aplicació.
En una entrevista a Radio Euskadi aquest dilluns al matí, el president del govern basc ha sostingut que "les comunitats autònomes hem de treballar amb les garanties jurídiques en l'aplicació de mesures per a intentar mitigar els efectes negatius de la pandèmia i frenar la transmissió comunitària". En aquest context, Urkullu ha assegurat que "si fos possible, és necessari mantenir l'estat d'alarma", més enllà del pròxim 9 de maig.
En aquest sentit, el lehendakari ha advertit que es viuran "moments delicats" a l'hora de gestionar la pandèmia si decau l'estat d'alarma, pels conflictes jurídics que pot generar però també un possible relaxament per part de la ciutadania. "Si es deroga i deixa sense efecte, i mentre no s'aprovi al Parlament basc una llei que ens doni determinades garanties per a l'aplicació i compliment de les mesures adoptades per les administracions, anirem cap a un temps molt delicat", ha conclòs.
Va ser el mateix Pedro Sánchez, en roda de premsa dimarts passat des de La Moncloa, qui va albirar el final de l'estat d'alarma actual. Preguntat sobre aquesta qüestió, el president del govern espanyol va assegurar que l’objectiu del seu govern és que “no sigui necessari prorrogar més l'estat d'alarma”. I hi va insistir: “El que volem és que el 9 de maig sigui el punt i final a l'estat d'alarma".
Si decau l'estat d'alarma, com està previst, les restriccions a la mobilitat i als drets fonamentals recauran en els govern autonòmics i en la interpretació que facin els diferents tribunals superiors de justícia, que la passada tardor van autoritzar mesures en uns territoris que denegaven en altres. El mateix Consell d'Estat ha advertit el govern espanyol en un dictamen que no existeix un pla jurídic alternatiu a l'estat d'alarma perquè la legislació sanitària és massa genèrica i requereix de modificacions.