Pas endavant perquè la rumba catalana sigui declarada Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. És una reivindicació llargament batallada pel món de la cultura i que aquesta setmana sembla que està més a prop d’aconseguir-se. Esquerra Republicana ha arrencat el compromís del Ministeri de Cultura, liderat per Ernest Urtasun, de presentar la candidatura mantenint la denominació de “rumba catalana”. I això és imprescindible perquè just ara fa un any la Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana va denunciar que el ministeri els havia proposat renunciar a la distinció de “catalana”. Això sembla que ara queda enterrat. Fonts d’ERC confirmen a ElNacional.cat que el nou ministeri (abans estava encapçalat pel socialista Miquel Iceta) els han garantit que la petició serà relativa a la “rumba catalana”. Les mateixes veus indiquen a aquest mitjà que la previsió és que Urtasun rebi els representants de la plataforma a principis de juliol i el mateix mes es registri la candidatura.

Tot plegat arriba arran d’una proposició no de llei (que no té caràcter vinculant) que ha presentat ERC a la Comissió de Cultura i que s’ha aprovat aquest dimecres gairebé per unanimitat: ha rebut el suport de tots els partits menys els de Vox, que s’ha abstingut. 34 vots a favor i 3 abstencions. El text registrat pels republicans és clar: s’insta al govern espanyol a “defensar la candidatura de la Rumba Catalana perquè sigui reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO” i sigui “inclosa en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, en el termini màxim de sis mesos”. El Parlament de Catalunya també va reivindicar-ho l’abril del 2023 amb una proposta que va ser aprovada per unanimitat. Així mateix, el Congrés reclama ara a la Moncloa que “col·labori” amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Plataforma per a la Defensa de la Rumba Catalana, artistes i músics de la rumba catalana per “promoure i protegir aquesta manifestació cultural”.

En el seu moment, després que l’agost del 2023 el Ministeri de Cultura liderat per Iceta posés traves al reconeixement de la rumba catalana per part de la UNESCO, Amadeu Valentí, president de la Plataforma, va lamentar que retirar la denominació de “catalana” suposava “mutilar l’art i treure la seva identitat a una música creada i desenvolupada a Catalunya”. “No cedirem a renegar de la nostra identitat, la nostra postura en aquest aspecte és rotunda i inamovible, perquè seria renegar del que som, d’on venim i cap a on anem”, va proclamar l’entitat en un comunicat. Ara queda superat aquest escull.

“Preservació, promoció i difusió de la rumba a escala internacional”

Durant el debat, Francesc-Marc Álvaro ha posat en relleu aquesta conquesta. El diputat republicà ha subratllat que aquest reconeixement contribuirà a la “preservació, promoció i difusió” de la rumba catalana a “escala nacional, estatal i internacional”, “servirà com a marc de protecció per a salvaguardar les pràctiques i els coneixements d’un gènere especial i únic” i garantirà la seva “continuïtat i transmissió a les generacions futures”.

En una autèntica classe d’història, Francesc-Marc Álvaro ha relatat que la rumba és “un dels gèneres musicals populars més importants nascut a Europa al segle XX, en concret a la ciutat de Barcelona, en el si de la comunitat gitana”. Ha explicat que “es caracteritza per la guitarra, que es fa servir de manera peculiar mitjançant el ventilador, la veu, els cors i les palmes” i ofereix una “música de barri que esdevé universal, nascuda del dolor i de l’alegria”. El diputat d’ERC també ha recordat la figura dels “tres grans noms històrics” de la rumba catalana: Peret, El Pescaílla i el Gato Pérez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!