L'ús del català entre els joves (de 15 a 34 anys) ha caigut 15 punts en els darrers 15 anys, segons l'Enquesta a la Joventut de Catalunya 2022 —presentada aquest divendres i elaborada per l'Observatori Català de la Joventut, del Departament de Drets Socials. Malgrat tot, el conseller Carles Campuzano s'ha mostrat optimista i ha remarcat el compromís del Govern per estendre la llengua catalana, amb polítiques vinculades al seu ús social: "Els usos socials del català s'aniran recuperant".

Els resultats de l'enquesta indiquen que la proporció de joves que parlen habitualment en català (només en català o més en català que en castellà) ha passat del 43,1% l'any 2007 al 25,1% l'any 2022. És veritat que l'ús habitual del català entre els joves ha repuntat més de dos punts en els últims cinc anys, però també ho és que la xifra és 15 punts més baixa que no pas la del 2007. La baixada es deu a l'increment dels joves que parlen habitualment en castellà, que en el mateix període han passat del 39,4% al 44,5%. De fet, els últims cinc anys, la proporció dels qui només parlen en castellà creix vuit punts, fins al 22,5%, cosa que va en detriment dels que fan servir tots dos idiomes per igual.

La baixada de l'ús del català entre els joves de 15 a 34 anys els últims 15 anys (2007-2022) / Observatori Català de la Joventut

Castellanitzar els usos lingüístics

També cal tenir en compte que el 14,1% dels joves castellanitzen els seus usos lingüístics: converteixen el castellà en la seva llengua d'ús habitual, tot i que no és la seva llengua materna. El 9,8% catalanitzen els seus usos lingüístics. Tot i això, els grups principals són el que manté el castellà i el que manté el català.

Al respecte, Campuzano ha considerat que "l'escola en català" és "clau" per augmentar l'ús de la llengua. Tot, la mateixa setmana que una missió d'eurodiputats espanyolistes ha visitat Catalunya per avaluar la immersió lingüística. Els promotors d'aquesta missió, com la presidenta de l'organització espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingüe, Ana Losada, n'han celebrat els resultats i han destacat "l'oportunitat única" que ha representat. Té tot el sentit del món, ja que l'eurodiputada Yana Toom va reproduir gran part de l'argumentari espanyolista durant la roda de premsa de cloenda i va evidenciar el biaix polític de la missió. Per la seva banda, Somescola va desmuntar les falsedats sobre la immersió amb un informe als eurodiputats i va recordar "el gran consens de país, absolutament transversal" que suposa el model català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!