Els docents han valorat molt negativament el pacte que regularà les llengües a les escoles catalanes. El sindicat majoritari de docents, USTEC, s'ha mostrat contrari a l'acord polític que preveu considerar el castellà com a "llengua curricular" de l'ensenyament a Catalunya. De fet, la portaveu, Iolanda Segura, l'ha qualificat d'"una presa de pèl inadmissible". El sindicat ha manifestat que no tenen "cap esperança" que Educació "defensi la vehicularitat del català a tots els centres" i tenen "molta por i preocupació perquè es generarà segregació per raó de llengua, cosa que és inadmissible". Segura veu l'acord com "una nova presa de pèl que va en la mateixa línia que l'última modificació de la proposta de llei", de finals de març. "No ens convenç, i continuem defensant que s'ha d'implantar bé la immersió", ha reblat.
En declaracions a l'ACN, Segura ha reconegut que la nova proposta manté l'autonomia dels centres per elaborar el seu projecte lingüístic, que haurà de ser validat pel Departament d'Educació. No obstant, Segura afegeix: "Tenint en compte la política lingüística que han seguit el Govern i Educació fins ara, que ens ha portat a l'actual situació, no tenim cap esperança que es defensi la vehicularitat del català a tots els centres". "Qualsevol llei ha de millorar la situació del català i no perjudicar-lo, i aquest pacte farà posar en perill la situació del català més del que ja està", ha afegit. A més, Segura ha criticat la forma amb la qual s'ha arribat al pacte, "d'esquena a la comunitat educativa". "És una altra mostra del menysteniment de la classe política, que sempre actua i va més enllà del que puguem dir des de la part social; ja ens tenen acostumats a aquesta dinàmica de tirar pel dret i no esperar que nosaltres ens pronunciem i fem aportacions", ha lamentat. Per això, ha afegit que "crear consens en el tema de la llengua és crucial, en aquest moment cal unitat i complicitat, i el primer de tot és protegir la llengua per sobre de tot i donar les mateixes eines a tot l'alumnat de forma igualitària".
Aragonès sí que celebra l'acord
Per contrapartida, el president Pere Aragonès ha definit de "gran acord de país" el pacte per modificar la llei de Política Lingüística. El PSC, Esquerra Republicana i Junts han firmat un acord que aposta per la llengua catalana com a vehicular i d'aprenentatge del sistema educatiu i, en canvi, el castellà s'ha definit com a llengua d'ús curricular. Aquesta modificació, segons Aragonès, ajuda a "defensar" el català a l'escola, a més de "garantir la cohesió social i la igualtat d'oportunitats". Sobre les negociacions amb els socialistes, ha argumentat que "tot consens és imprescindible" per protegir la llengua del país i ha volgut agrair-los la "generositat" i l'"esforç". De fet, el PSC, a través de la portaveu Alícia Romero, ha afirmat que el pacte manté el català com a "centre de gravetat" i es garanteix el castellà com a "llengua d'aprenentatge".
Les negociacions d'última hora d'aquest dimarts s'han acabat pocs minuts abans que tanqui el registre del Parlament, a les sis de la tarda. Un cop registrada la proposta, els partits ja han sol·licitat una reunió de la mesa i una Junta de Portaveus extraordinàries aquesta mateixa tarda per tal d'incloure aquesta llei en el ple d'aquesta setmana, amb la intenció de tenir així una eina més per combatre l'ultimàtum del TSJC sobre el 25% del castellà a les aules. De fet, aquesta ha estat una qüestió clau per als partits, que han recordat repetidament que la interlocutòria del tribunal marca com a data límit per aplicar la sentència el 31 de maig. La intenció és que la llei s'aprovi extraordinàriament el divendres.