Iolanda Segura, portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs (IAC), ha demanat "no acatar" la sentència del 25% del castellà a les escoles, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma. També ho ha fet el sindicat Intersindical-CSC. I és que la sentència que ha dictaminat el TSJC sobre l'aplicació del 25% de castellà a les aules catalanes s'ha d'aplicar en un termini de deu dies. Així doncs, Segura ha instat el Govern a convocar una cimera d'urgència per "acordar una estratègia i fer força unitària" davant una sentència que, segons ella, respon a "criteris ideològics i no pedagògics". A més, ha reclamat al Departament d'Educació i a la Generalitat que "es responsabilitzi de les decisions que es prenguin" i "defensi el professorat, personal de centres i tota la comunitat educativa perquè no quedi desemparada si no es compleix la resolució judicial".
Per tal d'abordar la resposta a la nova sentència judicial contra el català a l'escola, el sindicat creu convenient que es convoqui una nova cimera extraordinària amb organitzacions i altres representants de la comunitat educativa, com ja s'ha fet quan han sortit sentències individuals sobre el castellà a les aules. Concretament, la segona cimera va ser el desembre passat. En aquest sentit, la sindicalista demana a Educació que "expliqui què pot passar per tenir tota la informació sobre la taula" i que "es responsabilitzi" de les decisions que es prenguin. A més, la portaveu d'USETC-STEs ha subratllat que ha "faltat valentia" per protegir el català a les aules i ha animat a la comunitat educativa a defensar la immersió lingüística i el model d'escola catalana. Finalment, ha lamentat que haver de respondre a aquesta situació enmig del "desgavell" i el "caos" per la covid-19 a les escoles és un "despropòsit molt gran".
Ultimàtum del TSJC
El català a l'escola és en escac. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), emesa la notificació del Tribunal Suprem, ha dictat aquest divendres el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a aplicar del 25% de castellà a tots els centres educatius del país, ho demanin o no les famílies. Així doncs, el tribunal dona 10 dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs de reposició. Val a dir que, des de la resolució judicial, han estat poques les escoles que han hagut de complir el 25% de castellà a la força. Fins ara, ha estat a petició d'algunes famílies. Enfront d'aquesta nova amenaça a la immersió lingüística, des del Departament d'Educació assenyalen que les ordres del TSJC s'han de complir, però que es protegirà els professors. Al seu torn, recentment, la ciutadania va respondre amb una manifestació multitudinària pels carrers de Barcelona per tal de salvaguardar el model d'escola catalana.
Amb tot, després d'un recurs del Ministeri d'Educació del 2015, la secció 5a de la sala contenciosa administrativa del TSJC va dictar el passat 16 de desembre de 2020 la controvertida resolució que la comunitat educativa catalana ha entomat com un atac al model d'escola catalana, ja que es tracta d'un ampli consens de la societat catalana. Així, la resolució estipula que una assignatura que no sigui la de llengua castellana ha de ser impartida en aquesta mateixa llengua. En la interlocutòria d'aquest divendres, el tribunal indica que quan Educació rebi l'ordre té “deu dies des de la seva comunicació perquè la dugui a pur i degut efecte i practiqui el que exigeix el compliment de les declaracions contingudes en la resolució”. No obstant això, s'hi especifica que la part demandada té dos mesos per executar la sentència tal com estableix l'article 104 de la llei contenciosa administrativa.
Atacs a la immersió lingüística
El dissabte passat, el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va advertir a mestres i directors d'escoles i instituts que si incompleixen la sentència del 25% de castellà poden ser inhabilitats i quedar-se sense feina. "Hem d'advertir i recordar als funcionaris públics, i també als directors d'institut, que es deuen al compliment de les lleis. No hi haurà prou llistes independentistes per a tots els que es quedin sense feina per incomplir la sentència si són inhabilitats", va afirmar. A més, amb la confirmació del Suprem hi ha hagut noves peticions de famílies, impulsades per una plataforma propera a Ciutadans, anomenada Escuela de Todos-Escola de Tothom, que pretén aplicar el 25% de castellà a les aules del país.