Els alumnes de la Universitat de Barcelona i la Pompeu Fabra voten des de les vuit del matí i fins les vuit del vespre si volen la monarquia o una república. Al referèndum, que se celebra després del que va haver-hi a l'Autònoma de Madrid dijous passat, està convocada tota la comunitat universitària.
Es pot votar al campus del Raval, a la facultat de Geografia i història, i al campus de Diagonal a les facultats de Dret i Econòmiques.
El referèndum està impulsat per un grup d'alumnes que volen qüestionar-se la monarquia. Els universitaris catalans van acordar convocar la consulta seguint la iniciativa dels estudiants de l'Autònoma de Madrid. El referèndum a la capital de l'Estat espanyol es va celebrar dijous passat, 29 de novembre. Hi van participar més de 7.300 alumnes, i el 83,7% dels votants van decidir que volien abolir la monarquia i instaurar una república a l'Estat espanyol.
Una institució qüestionada
Segons els organitzadors, "la monarquia sempre ha estat en dubte per la manera en com es va implementar a l'Estat espanyol". A més, expliquen que "només un 20% de la població que queda viva va votar la Constitució del 78", això representa que la majoria d'aquells votants actualment tenen més de 60 anys. La monarquia, afegeixen, va retratar-se definitivament amb el discurs del Rei del 3 d'octubre del 2017, dos dies després del referèndum d el'1-O
L'organització del referèndum
El referèndum es finança de manera interna a través dels organitzadors i els voluntaris que hi participen. No hi ha cens a causa de la llei de la protecció de dades. Les urnes seran les mateixes que el referèndum de l'Autònoma de Madrid.
Actualment ja són 33 universitats que sotmetran a referèndum la monarquia. La Universitat Autònoma de Barcelona també s'ha sumat al moviment, tot i que encara no té una data fixada.