El Ministeri de Sanitat espanyol ha autoritzat l’inici d’assajos clínics en humans de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada pels laboratoris catalans Hipra, amb seu a Amer, a la comarca de la Selva —i poble natal de Carles Puigdemont, per cert—. Més enllà de la bona notícia, que suposa que se segueixen fent passos per pal·liar la pandèmia del coronavirus, ara mateix en una cinquena onada que si no fos per l’existència de les vacunes hauria estat molt més mortal que les anteriors, el debat polític ha quedat servit des del primer moment per discernir si la vacuna és catalana o espanyola.

Si la setmana passada vam trobar-nos amb versions delirants sobre la procedència de la cervesa Cap d’Ona, amb algun diari arribant a considerar que si algú identificava com a catalana una cervesa d’Argelers de la Marenda era a causa de “la proximitat amb les nostres fronteres”, el cas de la vacuna Hipra s’ha contingut en uns marges més assenyats que, amb tot, no han evitat que la vacuna sigui catalana o espanyola segons el diari que llegim.

abc

Com ja es veia a venir, els mateixos diaris que decideixen si els esportistes són espanyols o catalans en funció de si guanyen o perden han decidit unànimement que la vacuna és espanyola. Així ho explica l‘ABC, que apunta que ‘La primera vacuna espanyola contra la covid preveu sortir al mercat a principis del 2022’, i al subtítol es fa esment de la ‘farmacèutica Hipra’, sense especificar la seva procedència.

elpaiselmundo

larazon

Tampoc té gaires dubtes El País, que ens informa que hi ha ‘Llum verda al primer assaig en humans d’una vacuna espanyola’, ni El Mundo, que assegura que ‘Es requereixen joves sense Covid per assajar la primera vacuna feta a Espanya’. La Razón no treu el tema a portada, però els dubtes s'esvaeixen si es consulta el seu web, ja que el titular és el previsible: ‘L’Agència del Medicament autoritza el primer assaig clínic d’una vacuna espanyola contra la covid’.

lavanguardia

Pel que fa a Catalunya, cal fixar-se primer de tot en La Vanguardia, que intenta acontentar tothom amb el titular ‘Espanya autoritza els assajos de la seva primera vacuna contra la covid’ i el subtítol ‘La farmacèutica catalana Hipra confia a completar les proves per utilitzar el fàrmac en el primer semestre del 2022’.

araelperiodico

puntavui

La resta de diaris no ofereixen dubtes sobre la procedència del vaccí: ‘La vacuna catalana rep el vistiplau per als assajos clínics’ a l'Ara; ‘La vacuna catalana inicia els tests amb humans’ a El Periódico i ‘Vacuna catalana’ a El Punt Avui.

 

Imatge principal: Periodista espanyol buscant la localització d'Amer / Pixabay