Diverses associacions professionals de la Guàrdia Civil i sindicats de la Policia Nacional han obert un enfrontament amb la cúpula militar després que es fes públic que el Cap d'Estat Major de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 juntament amb altres alts càrrecs. 

Aquestes organitzacions de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han parlat d'aquesta vacunació com a una  "greu desconsideració" i censuren que hi hagi "privilegis" perquè alguns "intenten avançar-se als plans del ministeri de Sanitat per una porta del darrere, per molt que siguin comandaments". També hi ha veus que han demanat que es depurin responsabilitats, de la mateixa manera que ha passat amb càrrecs polítics.

"És una greu desconsideració que comandaments de l'Estat Major de la Defensa hagin rebut ja la seva primera dosi de la vacuna, recordem que hi ha col·lectius, com és el cas dels guàrdies civils, que estan treballant en primera línia davant de la Covid-19", ha assenyalat el portaveu d'AUGC, associació majoritària a l'Institut Armat, Pedro Carmona.

L'AUGC ha recordat també la polèmica amb els consellers autonòmics i alcaldes que s'han saltat el pla de vacunació i ha recordat que el ministeri de Sanitat ha d'establir "per fi" un calendari per als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Demanen que se'ls inclogui dins el col·lectiu de risc

El JUPOL, sindicat de la Policia Nacional, també ha demanat explicacions recordant que han sol·licitat al ministeri de Sanitat que estableixi aquest pla de vacunació i que reconsideri la seva decisió d'excloure als membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat del col·lectiu de risc.

"Després de sanitaris i col·lectius vulnerables, s'ha de fixar que per vacunar policies i guàrdies civils, igual que els militars, cal prioritzar a les unitats de seguretat ciutadana que estan al carrer en primera línia, i no els caps que poques vegades surten dels seus despatxos", ha defensat el portaveu de JUPOL, Pablo Pérez.

El SUP és un altre dels sindicats de la Policia que ha valorat aquesta polèmica. "Hi ha companys en llocs altament prioritaris que haurien de ser vacunats abans que alts comandaments", assenyala Carlos Morales, que aposta per prioritzar als que realitzen custòdies a hospitals o calabossos o als destinats a l'atenció directa al ciutadà.

Des d'aquest sindicat de la Policia recorden que tant policies com militars són "personal imprescindible i d'alt risc a la pandèmia i no pot haver-hi privilegis per a ningú en la vacunació".

"El criteri ha de ser el risc que es corre i no els galons que es tinguin en l'uniforme. Exigim a Sanitat que prioritzi la nostra vacunació, però sense distincions, com sembla que està passant ara amb els comandaments militars o personal de missions a l'estranger", explica el, per la seva banda el grup sindical CEP, que com altres sindicats reitera a la Direcció General i al ministeri de l'Interior un protocol sobre vacunació per procedir "amb promptitud i començant per les unitats més exposades".

L'SPP, per la seva banda, ha assenyalat que fa "vergonya" veure que els responsables de dir quan i qui s'ha de vacunar decideixin "vacunar fora de torn". "Per descomptat cal aclarir tots aquests fets lamentables que anem coneixent i depurar responsabilitats, siguin polítics, militars o alts càrrecs de l'administració, tots els ciutadans, sense excepció, ens l'estem jugant", han apuntat.

Protocol propi

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat aquest divendres que desconeixia la informació la desconeixia fins a veure-la publicada en els mitjans de comunicació i ha demanat un informe al JEMAD per conèixer amb detall el protocol que s'ha seguit per establir les prioritats de vacunació dins el JEMAD.

La justificació de l’Estat Major de la Defensa? Que les Forces Armades tenen assignades una quantitat de dosis que es troben al marge de les repartides a les comunitats autònomes per a la població civil. I tenen el seu propi protocol. No obstant això, també hi ha uns grups prioritaris, que segueixen aquest ordre: personal sanitari militar, militars que participaran de missions internacionals i, en últim lloc, l’estructura de comandament seguint un criteri d’edat. A més del JEMAD Villarroya, també han estat vacunats el comandament d’operacions, el general Francisco Braco, i el cap de l’Estat Major Conjunt, el tinent general Fernando García González-Valerio. Ni tan sols han acabat amb el personal sanitari militar.

 

Imatge principal, Miguel Ángel Villarroya / Europa Press