21 de febrer, de 12 a 12 de la nit. Comencen 24h de vaga general amb un repte, reproduir la jornada històrica del 3-O, o acostar-s'hi el màxim possible. A continuació, tots els detalls a saber en relació a l'aturada.

 

Què (i per què)

El motiu cabdal pel qual s'ha convocat la vaga general és denunciar el judici al procés. Ara bé, com que seria il·legal adduir a aquesta justificació, la convocatòria oficial argumenta que s'organitza per protestar contra la reforma laboral del PP ―el 10 de febrer va fer 7 anys que es va aprovar i encara ningú no l'ha tombat, tot i les promeses― i reclamar un salari mínim de 1.200€ i la recuperació de les lleis socials que es va carregar el Tribunal Constitucional. 

Oficialment, el dret a vaga només interpel·la els treballadors assalariats. Per això es parla d'aturada de país, perquè la intenció és que s'hi sumi també el petit comerç. Es vol promoure una vaga de consum. En el cas dels assalariats, l'empresa no pot demanar anticipadament si s'anirà o no a treballar. Si se secunda la vaga, es deixa de cobrar el sou. 

Qui (i qui no)

L'aturada la va proposar la Intersindical-CSC i s'hi han sumat més de cinquanta organitzacions sindicals, socials i polítiques. Les més destacades: Òmnium i l'ANC, els partits independentistes ―JxCat, la Crida, ERC, la CUP i Demòcrates―, Élite Taxi, USTEC, el Sindicat d'Estudiants, Universitats per la República o Unió de Pagesos i SEPC. A més, el Govern, a més, ha suspès tota l'agenda institucional. Els sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, se n'han desentès, com Cs, el PP i el PSC. Els comuns no hi donen suport, però tampoc hi estan en contra. El seu corrent crític, els Sobiranistes encapçalats per Elisenda Alamany, sí que subscriuen la vaga.

Com, quan i on

L'acte principal serà una manifestació a Barcelona a les 6 de la tarda que recorrerà el passeig de Gràcia des dels Jardinets i fins a la Gran Via. A la mateixa hora s'han convocat marxes a Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa. Al matí, a les 12h, se celebrarà un altre acte, aquest en format concentració, que reunirà els piquets informatius i que comptarà també amb la presència de partits i entitats. En el cas de Barcelona, serà a la plaça Universitat. Allà mateix s'iniciarà una marxa d'estudiants. A la resta del territori, les concentracions es farà al davant dels ajuntaments. A la proclama "L'autodeterminació no és delicte", la mateixa que el de la manifestació d'aquest dissabte passat a la Gran Via de Barcelona, se n'afegeix una altra que és "Sense drets no hi ha llibertat".

Més enllà de les convocatòries oficials, se n'estan organitzant una infinitat d'alternatives. Els CDR reuniran piquets, per exemple, a diverses estacions de Renfe. A Girona, a dos quarts de set del matí a l'estació de l'AVE. Unió de Pagesos prepara tractorades. 

Serveis mínims

El Govern va publicar aquest dimarts l'ordre de serveis mínims per aquest 21-F. (Pots consultar tots els detalls al PDF). 

El transport públic funcionarà a mig gas en el cas de metro i autobús urbà durant les hores punta. Entre les 6.30 i les 9.30 i les 17.00 i les 20.00 circularan al 50%. Durant la resta del dia la freqüència es reduirà al 25%. En el cas de Rodalies, la previsió és d'un 33% de trens. 

En l'àmbit sanitari, les urgències, els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, les operacions inajornables i les unitats especials no tindran cap afectació. En canvi, a escoles, instituts i universitats, el servei quedarà especialment afectat, més tenint en compte que el principal sindicat en el sector de l'ensenyament, USTEC, hi dona suport. A les escoles bressol, per exemple, s'han fixat uns serveis mínims d'un terç de la plantilla.