L'exprimer ministre francès i candidat a l'alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, contempla la possibilitat de rebutjar el suport de Vox. Es desmarca així de Ciutadans, el partit que l'empara en la seva candidatura municipal, i en plena negociació per formar Govern a Andalusia, proposa com a alternativa un gran pacte d'estat entre PSOE, PP, i Ciutadans.

Segons avança El País, el candidat a l'alcaldia de Barcelona veuria bé una aliança entre els tres partits constitucionalistes contra els populismes d'esquerres i ultradreta. "Les tres formacions s'han d'asseure, parlar i pactar", argumenta.

Valls explica al rotatiu que s'ha de deixar Vox al marge i que "els socialistes han d'entendre que no es pot jugar amb això. És un tema d'interès general". En aquest sentit, l'exprimer ministre francès va insistir que l'expresidenta d'Andalusia, Susana Díaz, s'hauria d'abstenir en la votació d'investidura del popular Juan Manuel Moreno.

L'alcaldable de Barcelona critica també el PP per negociar amb Vox, cosa que li desmarca de la direcció de Ciutadans. En plena precampanya de les municipals a Barcelona, Valls es mostra confiat que la formació que l'apadrina no cedirà a la pressió per pactar a Andalusia ni en altres llocs d'Espanya.

"No tinc dubte sobre les conviccions de Ciutadans", va defensar Valls. "Governar amb Vox seria un problema per a tothom", ha sentenciat. Segons Valls, la irrupció de Vox "posa en perill la interpretació del sistema de vida que es van donar els espanyols amb la Constitució de 1978".

Qüestió catalana

Sobre la qüestió catalana, el candidat de Ciutadans creu que "cal dialogar per impulsar la riquesa de la seva diversitat, el seu protagonisme polític i la seva competitivitat econòmica, social i cultural en el marc del projecte d'Espanya i Europa", mentre que sobre la Constitució aposta per una actualització del text "com s'ha fet el en països de millor tradició constitucional".

Eleccions andaluses

En l'article, Valls qualifica els resultats de les eleccions andaluses com "la segona implosió" del que denomina "paradigma socialdemòcrata", després d'atribuir la primera als anys previs al 15-M i al procés català. Concretament, Valls considera que amb l'auge de l'extrema dreta l'Estat canalitza "moltes emocions extremistes mal canalitzades". "L'absència de resposta dels governs al problema del poder territorial provoca la pujada de l'extrema dreta, caminem cap al model polític francès o italià", assenyala el candidat de Ciutadans.