"Vull ser el proper alcalde de Barcelona". Així ha anunciat Manuel Valls la seva candidatura a les eleccions municipals de la capital catalana. En una intervenció on el català ha tingut una forta presència i que ha anat barrejant amb el castellà, Valls ha volgut deixar clar que és un candidat independent i que buscarà el suport d'altres partits, com Ciutadans, a qui els hi ha agraït el seu suport. Per aquest motiu, ha anunciat la creació d'una "plataforma ciutadana transversal" que suposi un "projecte de ciutat integrador".
Valls, que s'ha presentat com un polític d'esquerres, també ha anunciat que dimitirà com a diputat de l'Assemblea Francesa la setmana que ve per centrar-se en la seva candidatura i ha deixat clar que "passi el que passi em quedaré a Barcelona".
Tot i que el polític francès va començar a ser conegut per la seva oposició al procés català, ha centrat la seva conferència en Barcelona i en els seus objectius per la ciutat. D'aquesta manera i aportant dades sobre la situació municipal, Valls ha volgut fer front a les crítiques que l'acusaven de no conèixer la política barcelonina. Tot i això, també ha aprofitat per criticar el procés sobiranista.
"A Barcelona no l'interessa ser capital d'una república imaginària"
"L'independentisme intenta projectar Barcelona com la capital d'una república imaginaria", ha denunciat Valls, que també ha assegurat que als barcelonins no els "interessa" això.
En aquest sentit, l'exprimer ministre de França també ha dit que el procés ha dut a la fugida d'empreses i a la pèrdua de llocs de treball i ha defensat que "Barcelona mereix ser governada per ella mateixa" i fora de la "confrontació" i la "tensió" que assegura que ha provocat l'independentisme. Per tot això, ha defensat que la ciutat sigui "l'inici de la solució per superar les divisions que hi ha a Catalunya".
"Som majoria els que pensem que Barcelona ha de ser una ciutat on es visqui millor i on es respiri millor", ha reivindicat, tot posant el focus del seu projecte en construir una ciutat "global" i que sigui "punt de trobada de tots".
"Vull ser alcalde d'una nova Barcelona"
Per Valls, la ciutat necessita un canvi que impliqui assolir "un nivell més alt de seguretat, una ciutat més neta, amb més activitat econòmica, que doni més suport a les empreses i que atregui més gent jove i més talent creatiu", ha defensat. "Vull ser alcalde d'una nova Barcelona", ha afegit. Així, Valls ha demanat un canvi per la ciutat, que assegura que es troba en una "dinàmica perdedora", tot i reivindicar el seu passat olímpic i la seva visió cosmopolita.
El polític francès ha parlat de la necessitat de regular el turisme sense "criminalitzar-lo", de lluitar contra l'augment dels preus del lloguer, de la" inseguretat" que assegura que es viu en alguns barris i també de la "falta de civisme". "Jo seré més ferm que mai contra la inseguretat i la violència", ha defensat.
Valls també ha aprofitat el seu parlament per fer valdre la seva experiència com a polític francès, on va ser des d'alcalde fins a primer ministre, passant pel ministeri de l'Interior en època de François Hollande. També ha parlat dels seus vincles amb Barcelona i Catalunya en un discurs intimista en el qual ha parlat dels seus pares i dels seus orígens catalans i del barri d'Horta.
Sense càrrecs de Ciutadans
Valls ha fet l'anunci de la seva convocatòria en una petita sala del CCCB, on només hi cabien unes 150 persones, que s'ha vist clarament superada per la gran expectació mediàtica que ha generat la seva candidatura i que ha hagut de deixar molts periodistes fora. Tot i que entre el públic no hi havia grans cares conegudes, centenars de mitjans de comunicació, catalans i francesos, han acudit a la cita i han desbordat el petit mirador del centre cultural.
A la presentació ha sorprès l'absència de càrrecs de Ciutadans, de moment l'únic partit que dona suport al seu projecte. De fet, només hi ha assistit el diputat Ignacio Martín Blanco, que també es va presentar com a independent dins la candidatura d'Inés Arrimadas a les passades eleccions del 21-D.
També hi ha assistit la seva germana, Giovanna Valls, que en diverses ocasions s'ha mostrat a favor de les tesis sobiranistes i contra l'opinió unionista del seu germà a través de les xarxes socials.
Tot i això, els líders de Ciutadans sí que han volgut mostrar el seu suport a Valls a través de Twitter. Aquesta serà la primera vegada que el partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas es presenti a unes eleccions sense les seves sigles.
Muchas gracias, @manuelvalls, por aceptar este reto. Nadie mejor para recuperar el prestigio de Barcelona y derrotar al separatismo y al populismo en las urnas. Es una gran noticia para nuestra ciudad, para España y para toda Europa. Endavant! https://t.co/y4UiSfUrzr
— Albert Rivera (@Albert_Rivera) 25 de septiembre de 2018
Como barcelonesa, estoy muy orgullosa de que alguien como @manuelvalls dé este paso adelante para que nuestra ciudad recupere el proyecto europeísta y abierto al mundo que merece y pasar página de estos años de gobierno populista cómplice del separatismo. Muchas gracias Manuel! https://t.co/6EdLTGd5EA
— Inés Arrimadas (@InesArrimadas) 25 de septiembre de 2018