Després del fracàs a la política municipal barcelonina, Manuel Valls ja prepara el terreny per tornar a la francesa. I comença a deixar clara la seva direcció.
En una entrevista al programa '64 minutes, Le Monde en Français', li pregunten per com veuria que l'ensenyament a les escoles també tingués en compte les llengües locals. La periodista li diu: "Si demà vostè fos ministre d'educació, acceptaria que es fessin classes en bretó, en basc, en català?".
La República per damunt de tot
Valls respon de forma contundent: "No, de cap manera. La República és una unitat i té una llengua que és el francès". I afegeix que "el basc i el català estan lligats al separatisme i fomenten un anti-republicanisme". Valls, que parla català, renega del seu passat.
Aquesta campanya sobta en comparació a la que va fer quan va entrar a l'ajuntament barceloní; molts usuaris li recorden que l'única cosa que ha fet és investir l'alcaldessa Ada Colau. De retruc, retreuen a Colau que en el seu dia pactés amb un Valls que no propaga els valors de tolerància que els comuns sempre asseguren defensar.
Valls vol participar en la campanya electoral de Ciutadans, ara bé, després ja tornaria cap a França. D'aquesta manera no arribaria ni als quatre anys fent política a Catalunya. Fonts de l'entorn de l'exprimer ministre francès indiquen que el president de França, Emmanuel Macron, compta amb Valls per majors responsabilitats i per mantenir el seu perfil centrista.
Davant aquesta possible marxa, Barcelona pel Canvi ja hauria començat les negociacions amb el número 3 de la llista de Valls, Alexandre Pons, per què es converteixi en el seu substitut com a regidor. A principis d'aquest mes de setembre, Valls ja va donar alguna pista sobre el seu interès en França. En una entrevista, la televisió francesa TM va preguntar al regidor de Barcelona si algun dia podria ser ministre del govern espanyol. Valls ho va descartar, i no pas perquè no tingués possibilitats polítiques, sinó perquè és "profundament francès".