L'exregidor de Barcelona i exprimer ministre francès, Manuel Valls, ha proposat avui en una entrevista televisiva, "arrasar" els barris perifèrics de Marsella, i "repoblar-los" després de forma diferent. Les paraules de Valls han provocat una forta polèmica a França, i han estat titllades de xenòfobes.
"Els barris -el que se'n diuen banlieues a l'Illa de França- són al cor de la ciutat, marcades evidentment per la pobresa, les coses il·legals, la violència i la inseguretat. Allà cal arrasar-ho tot, cal reconstruir-ho. Cal repoblar de forma diferent aquests barris, però això demana una voluntat i una gran potència de l'Estat", ha manifestat.
La séquence en vidéo. Valls sur Marseille : "Il faut tout raser, il faut tout reconstruire, il faut repeupler différemment ces quartier" https://t.co/lZ0yxF08Bw pic.twitter.com/MRCPej2STB
— Sylvain Chazot (@sychazot) September 1, 2021
Aquesta és la primera irrupció de Valls en la política francesa, després d'haver renunciat a l'acta de regidor de l'Ajuntament de Barcelona. La seva aposta per esdevenir alcalde de Barcelona va resultar un fracàs, però va aconseguir impedir un govern municipal independentista cedint 2 vots a Ada Colau, que va repetir així com a alcaldessa gràcies a Valls.
Manuel Valls va formalitzar dimarts la seva renúncia al càrrec, tal com va anunciar que faria al mes de maig. L’exprimer ministre francès va esperar exhaurir el mes d’agost per fer efectiva la seva marxa. En un missatge a Twitter, Valls es va mostrar “molt honorat d'haver pogut servir Barcelona aquests dos anys i orgullós d’haver frenat l’independentisme”, fent menció a la seva tasca més destacada a l’ajuntament, la de trencar amb Ciutadans per donar el seu suport a la investidura d’Ada Colau com a alcaldessa de Barcelona, amb l’objectiu d'evitar que governés l’ajuntament Ernest Maragall i ERC, el partit que va guanyar les eleccions municipals del 2019.
Valls va afegir que el seu pas per la Casa Gran “ha estat també un temps marcat per la pandèmia i he procurat contribuir al consens municipal”. “Com a ciutadà, seguiré defensant la Barcelona capital catalana, espanyola i europea”, va afegir.
Manuel Valls va entrar en política barcelonina com a número u d’una llista impulsada per Ciutadans un cop es va constatar el seu fracàs en l’intent de presentar-se a les presidencials franceses. El mateix Valls va admetre, poc després d’anunciar la seva renúncia a l’acta de regidor, que va enfocar la seva vida política a Barcelona amb la intenció de “canviar de vida", perquè en aquell moment necessitava “fugir de França”.
El seu posicionament polític, clarament contrari als postulats independentistes, el van convertir en el candidat ideal per a Ciutadans, que confiava en el seu nom per guanyar unes eleccions municipals on finalment van quedar en quarta posició, amb sis regidors. El trencament amb Cs va arribar al cap de pocs dies, quan la meitat dels regidors van optar per votar a favor d’Ada Colau, que juntament amb els vots del PSC va aconseguir la majoria absoluta necessària.
Colau sempre ha negat que el suport de Valls tingués cap preu i BCN pel Canvi ha admès que el tracte va ser amb el PSC, el qual havia d’entrar al govern municipal per fer de contrapoder de Barcelona en Comú.