"Quan vaig arribar aquí, lluitàvem per la independència, ara lluiten per a poder posar Netflix en català". Així de contundent s'ha mostrat Valtònyc en una entrevista al programa 'Preguntes Freqüents' de TV3. El raper ha estat un dels protagonistes d'aquesta setmana, en aconseguir una important victòria a l'exili: el Tribunal Constitucional de Bèlgica ha declarat inconstitucional la llei belga d'injúries a la corona, allunyant les possibilitats que hagi de ser extradit a Espanya. 

Suport al raper Valtònyc 

El raper mallorquí exiliat a Bèlgica des del 2018 critica així que ERC hagi centrat totes les seves demandes als pressupostos de l'Estat a protegir el català a l'audiovisual, però oblidant altres temes imprescindibles de l'agenda catalana. De fet, Esquerra ha decidit no presentar cap esmena a la totalitat dels comptes espanyols, a diferència de Junts i la CUP, per seguir negociant aquest percentatge de català a plataformes com Netflix, tot i que això, com han anat remarcant des d'ERC, no implica que hi hagin de votar a favor

La intervenció de Valtònyc al programa de TV3 ha tingut molta repercussió a les xarxes i diverses personalitats importants de l'independentisme li han volgut donar el seu suport. Albano Dante Fachín, per exemple, n'ha tingut prou amb compartir les paraules del raper; el diputat de Junts i expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha qualificat la intervenció de Valtònyc de "boníssima" i Pilar Rahola l'ha descrita com un bon "clatellot". 

Debats autonòmics

Per altra banda, Antonio Baños també va reflexionar ahir a Twitter sobre aquest tema: "Mentre pensem en percentatges futurs en lleis espanyols no estem pensant en com ser independents. A molts els hi agrada el pla. Lliscant cap a debats autonòmics no resolts fa 20 anys anem fent cap l'obediència", va exposar en una piulada. 

Ahir, el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran, també va voler dir la seva sobre la polèmica pel blindatge del català a plataformes com Netflix. Ell creu que la quota del català és "important" però que no és l'única "clau" ni l'"únic que ha d'importar" en la nova llei espanyola del sector: "es pot fer una llei amb unes quotes altíssimes, però que sense producció, talent ni gent treballant i pensant en català, malament rai", va reflexionar. 

"Vergonyeta" 

Josep Miquel Arenas, el nom real Valtònyc, ha expressat "molta tristesa" per no haver rebut el suport de l'esquerra espanyola i pel fet que aquest col·lectiu no hagi valorat la decisió del TC belga de derogar el delicte d'injúries a la corona arran del seu cas. "Polítics i activistes que es diuen republicans i internacionalistes s'han estimat més estar per les bajanades dels Kit Kat i les Oreo que no tenen res a veure amb els drets fonamentals i no han fet ni una piulada", ha deplorat.

Ho ha dit en referència a la proposta del ministre de Consum i líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, de prohibir la publicitat de dolços dirigida a infants el mateix dia de la decisió del TC belga: "Fa molta vergonyeta".

"Espanya avança cap al segle XVII i Bèlgica avança cap al segle XXI", va afegir Valtònyc, que va aprofitar l'entrevista per reivindicar l'exili català a Bèlgica i la xarxa de suport que hi ha trobat. Per això lamenta la falta d'unitat independentista, que ha atribuït als partidismes, i la situació actual de la política a Catalunya i especialment a la negociació sobre llei de l'audiovisual. 

A la imatge principal, el raper Valtònyc / ACN