El cantant Josep Miquel Arenas, més conegut com a Valtònyc, ha anunciat la seva retirada del món de la música. El raper mallorquí s'ha acomiadat dels escenaris aquest dissabte a la nit al festival 'El Tingladu' de Vilanova i la Geltrú, en agraïment per mantenir-lo en cartell i pagar-li el caixet solidari durant els seus sis anys d'exili a Bèlgica. "Aquest és el darrer concert de la meva carrera", ha afirmat Valtònyc davant dels assistents. "Tinc una bona feia, ja no sé què he d'explicar amb el rap. Quan feia rap tenia 18 anys i una feina de merda en una fruiteria i estava enfadat amb el món. Tenia ràbia, però ara em fa vergonya sortir a l'escenari i interpretar un personatge", ha comentat posteriorment el raper i reconeguda personalitat de l'espai sobiranista en declaracions a TV3.

Valtònyc ha detallat que continuarà la seva professió de programador informàtic a Brussel·les i ha lamentat que amb l'aparició de les xarxes socials ja no té gaire sentit la cançó protesta. "Crec que la gent està una mica saturada i la cançó protesta ja no és tan ben rebuda perquè, avui dia, tu vas a un concert i no tens ganes d'escoltar el que has estat consumint les 24 hores a les xarxes socials", ha apuntat Arenas, que va llançar un últim missatge al concert reivindicant la unitat de l'1-O per "plantar cara a l'Estat" i reiterant que Catalunya mereix "la llibertat de la seva llengua, de la seva cultura i de poder decidir".

El raper mallorquí també va agrair sobre l'escenari al festival 'El Tingladu', a on va tocar per primera vegada quan tenia 17 anys, el 2012, amb poca gent. "Un festival que el seu lema és els dels Països Catalans, que cada any m'ha posat en el cartell i m'ha pagat el caixet [solidari, de l'exili], no com altres que ho varen fer perquè jo i el Pablo Hasél érem un recurs de màrqueting". "Això és un festival compromès i reivindicatiu", ha afirmat. Tot seguit, ha anunciat que aquell era el darrer concert de la seva carrera musical, després de 15 anys. 

Nascut el 1993 a Mallorca, Valtònyc ha estat un activista independentista dels Països Catalans i es va fer conegut amb les seves lletres reivindicatives contra l'Estat o la Corona. El 2017 va ser condemnat per part de l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries contra la corona espanyola; i el Tribunal Suprem va ratificar la condemna el 2018. Llavors, va marxar a l'exili a Bèlgica, a on va apropar-se a Carles Puigdemont i l'advocat dels dos, Gonzalo Boye. Paral·lelament, es van organitzar manifestacions de suport al raper a Catalunya, en defensa de la llibertat d'expressió en les seves lletres. La Justícia belga va descartar extradir-lo, tot i els requeriments dels tribunals espanyols. Després de cinc anys i mig a Bèlgica, amb els delictes ja prescrits, Valtònyc va anunciar el seu retorn.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!