El cas del raper mallorquí Valtònyc està a punt de tombar la llei de protecció de la monarquia de Bèlgica, que data de l'any 1847 i que estableix penes de presó en cas d'injúries al monarca, segons informa el diari belga Knack. El problema ha aparegut perquè a Bèlgica gairebé mai s'ha aplicat aquesta norma i ara es troba que amb la defensa que han fet els Tribunals belgues de la llibertat d'expressió en el cas Valtònyc seguint la legislació europea, s'ha entrat en contradicció amb "aquesta relíquia de l'Antic Règim".

El conflicte el resoldrà el Tribunal Constitucional belga a petició dels advocats de Valtònyc, i la seva decisió no derogarà formalment la llei sinó que obligarà tots els tribunals del país a actuar sota el nou criteri.

Knack

"Com un raper espanyol pot acabar amb la llei contra les injúries a sa majestat a Bèlgica", titula el diari belga Knack

"El rap és un ofici de risc a Espanya. La detenció de Pablo Hasél en el recinte universitari català de Lleida el mes passat no és un fet únic. El juny del 2018, Josep Arenas Beltrán, conegut amb el nom de Valtònyc, va marxar a Bèlgica per escapar d'una condemna de tres anys i mig de presó. Igual que Hasél, Valtònyc va ser processat per injúries a la monarquia espanyola, apologia del terrorisme i amenaces en cançons contra polítics de dretes. No era la seva intenció, però ara el raper mallorquí està en camí de reescriure la història belga. El més probable és que el seu exili involuntari faci saltar la nostra llei del 6 d'abril del 1847 sobre injúries a sa majestat", assenyala el diari.

El rotatiu afirma que tot ha estat obra dels advocats belgues del president Carles Puigdemont i del mateix Valtònyc, Paul i Simon Bekaert, que van aconseguir tombar en primera instància la petició d'extradició d'Espanya. Però ara s'ha de resoldre un recurs i abans que es dirimeixi els advocats han demanat que el Tribunal Constitucional belga es pronunciï sobre la qüestió preliminar. Segons com es resolgui tombarà la doble incriminació que busca Espanya (que el mateix delicte estigui penat als dos països). "Es pot seguir aplicant la llei del 6 d'abril del 1847? Aquesta llei viola el Conveni Europeu de Drets Humans?", es preguntarà el Constitucional. L'advocat Bekaert no amaga que hi ha "bones raons" perquè la llei belga sigui omitida, i cita la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que prima la llibertat d'expressió.

Edward Anseele Viquipèdia Geschiedenis

Edward Anseele, el darrer gran cas d'aplicació de la llei contra les injúries a la monarquia a Bèlgica, el 1886 / Viquipèdia

A diferència d'Espanya on la persecució de delictes se segueix aplicant a cor que vols, a Bèlgica el darrer precedent seriós s'ha d'anar a buscar a l'any 1886, quan el dirigent socialista Edward Anseele va ser condemnat a 6 mesos de presó perquè va titllar Leopold II d'"assassí número 1 del poble". Hi va haver un altre cas d'imputació falsa de delicte el 2006 amb un individu que va acusar en uns correus electrònics el rei belga de pederàstia. Va ser condemnat a 8 mesos de presó i al pagament de 3.000 euros. Però en cas dels dos casos es tractava d'un artista o cantant amb la seva obra.

El mateix Valtònyc s'ha mostrat molt satisfet per la renovació que pot provocar a Bèlgica. "Posar el meu cas en mans dels drets fonamentals és el mínim que podia fer. Opinar dels poderosos no ha de ser delicte ni a Mallorca, ni a Bèlgica, ni a cap lloc del món. Gràcies per la feina, Paul Bekaert i Simon Bekaert", ha indicat.

vALTÒNYC