L'advocat d'Oriol Junqueras, Ruben Wagensberg i altres membres d'ERC condemnats pel referèndum de l'1-O, Andreu Van den Eynde, ha reaccionat a la decisió del Suprem d'investigar Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg per "terrorisme de carrer" en la causa del Tsunami Democràtic. Van den Eynde ha afirmat que no està sorprès per la decisió del Suprem "la sensació era que podia passar qualsevol cosa, tampoc és tant d'estranyar". En una entrevista aquest divendres a El Món a RAC1, ha parlat l'advocat de Wagensberg, que el passat 31 de gener va anunciar que es traslladava a viure a Suïssa per protegir-se de la persecució de la justícia espanyola amb la causa de Tsunami Democràtic. Sobre aquest fet, Van den Eynde ha defensat que el republicà tenia clar que la feina que havia de fer "l'havia de transportar a una altra jurisdicció". Així doncs, ha recordat que el que està fent des del moment que va marxar és "treballar perquè tothom conegui el que està passant".
Sobre la possibilitat que el Tribunal Suprem citi a declarar Wagensberg i que aquest accepti, l'advocat ha reconegut que hi hauria possibilitat de ser detingut. "Avui dia, ser independentista és arriscar-te que et puguin detenir". Van den Eynde ha denunciat que actualment "ser independentista és delicte", i per tant és un risc que podria córrer el diputat. Tanmateix, ha afirmat que "tinc el costum de no suplantar les responsabilitats que té la gent sobre la seva vida, no sé què vol fer el Ruben".
Dinamitar la llei d'amnistia
L'advocat Andreu Van den Eynde ha afirmat que el que està fent el Suprem acceptant investigar Puigdemont i Wagensberg per terrorisme "és política". En aquest sentit, ha defensat que la seva feina és intentar "denunciar-ho i que s'entengui internacionalment". Amb tot, ha lamentat que hi ha un biaix estructural del sistema judicial que "ha entès que pot usurpar el poder legislatiu i que pot crear dret, en lloc d’aplicar-lo". En aquest sentit, ha denunciat que "s'estan carregant l'estat de dret". Van den Eynde ha assegurat que la decisió del Suprem respon a un intent de "dinamitar" la llei d'amnistia "perquè no els agrada". Segons denúncia l'advocat, entre els contraris a l'amnistia s'està construint un imaginari sobre que les amnisties "no haurien d'existir, almenys per aquests motius. Estan construint el terrorisme".
Causa penal contra Puigdemont i Wagensberg per terrorisme
La sala penal del Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat declarar la seva competència i obrir causa penal contra Carles Puigdemont i el secretari quart de la Mesa del Parlament, Ruben Wagensberg, per un delicte de terrorisme en el cas Tsunami Democràtic. El magistrat de l’Audiència Nacional Manuel, García-Castellón, havia enviat una exposició raonada perquè el Suprem assumís la causa, ja que tant Puigdemont com Wagensberg són aforats. La Fiscalia del Suprem, però, s’hi havia acabat pronunciant en contra. Finalment, el Suprem ha designat com a instructora la magistrada Susana Polo i rebutja la competència per instruir la causa contra la resta d'investigats que, a diferència de Puigdemont i Wagensberg, no tenen aforament com a diputats.
Els magistrats consideren “necessari i pertinent” que Puigdemont i Wagensberg “siguin cridats al procediment per ser escoltats com a investigats amb tots els drets i garanties previstos en l’ordenament jurídic”, una diligència d’investigació que no pot realitzar l’instructor, en referència a García-Castellón, sinó la sala segona del Suprem, ja que són aforats.