L'advocat dels condemnats pel referèndum de l'1-O d'Esquerra Republicana, Andreu Van den Eynde, avança l'estratègia que seguirà a l'hora de contestar al requeriment del magistrat Manuel Marchena arran de l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal que podria alterar les seves condemnes. Tot aprofitant un acte del partit al Consell d'Europa (Estrasburg) per denunciar la repressió de l'Estat a l'independentisme, l'advocat d'Oriol Junqueras ha assegurat que demanarà a la Sala segona del Tribunal Suprem l'absolució "total i immediata" dels seus clients, en un escrit que previsiblement remetrà aquest mateix dimarts.
Van den Eynde demanarà l'absolució dels membres d'ERC
En declaracions davant la seu del Consell d'Europa recollides per l'ACN, Van den Eynde ha defensat que els darrers canvis jurídics pactats entre ERC i el govern espanyol impliquen "una revisió automàtica" de les condemnes que inclou la desaparició del delicte de sedició, una reforma del de malversació i, a parer seu, "la declaració de la inexistència de qualsevol responsabilitat penal". "Això és el que demanarem al Suprem, i esperem que així ho confirmi", ha afegit. Per altra banda, l'advocat també confia que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) abordin la sentència del procés "com més aviat millor", en tractar-te d'un cas "paradigmàtic de lesió de drets polítics i fonamentals". Segons Van den Eynde, els dirigents catalans han sigut víctimes de "presons i condemnes arbitràries i inhabilitacions desproporcionades", unes conseqüències "molt severes i que encara no han obtingut reparació".
Estratègies diferents per la revisió de sentències
La reforma penal ha estat rebuda de maneres diferents pels líders independentistes condemnats del cercle d'ERC i el de Junts. D'una banda, els republicans tenen previst demanar-ne l'aplicació al Suprem perquè se'ls hi rebaixin les condemnes i la inhabilitació, mentre que els de Junts es neguen a respondre a la petició del jutge Marchena perquè es pronunciïn i esperaran que les revisions es facin d'ofici.