L'advocat de la defensa Andreu Van den Eynde ha explicat aquest dissabte que és molt possible que el Tribunal Suprem suspengui els presos "de forma imminent" de les seves funcions de diputats i senadors a les Corts espanyoles. En una entrevista a Rac1, l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, que dilluns aniran a recollir l'acta, assegura que, si no hi hagués suspensió, "no s'entendria perquè ens restringeixen tant l'actuació".

Van den Eynde ha augurat que "es permetrà que es facin tots els tràmits, però després no se'ls permetrà exercir cap de les prerogatives" ni se'ls deixarà "fer la mateixa feina que els seus companys". "Es complirà amb els tràmits, i prou", ha conclòs.

Pel que fa el visionat de vídeos de l'1-O que tindrà lloc al Suprem en els propers dies, l'advocat ja ha avançat que el jutge Manuel Marchena no permetrà cap contextualització de les imatges, per evitar la confrontació amb el que van dir els testimonis. "Serà com anar al cine, si algú parla ens faran callar", ha ironitzat, titllant-ho de "barbaritat tècnica" però "congruent amb la tesi d'evitar confrontar dues proves".

El lletrat també ha fet referència a la polèmica expressió de Marchena que, quan l'advocat Benet Salellas va desistir de fer una pregunta, va exclamar "molt millor". "És una expressió molt desafortunada", ha criticat l'advocat de Junqueras, que assegura que mostra "l'existència d'un motiu de falta d'imparcialitat i que genera una opció de recurs per dur-ho al TC i a Estrasburg".

Van den Eynde també ha denunciat també la situació de "frustració" que viuen les defenses al Suprem. "Allà podem dir missa, però no guanyem les batalles, perquè Marchena fins i tot ens tanca el micro", ha criticat, explicant que marxen "frustrats perquè no ens podem explicar des d'un punt de vista tècnic".