Els veïns de la localitat de l'Espolla (Alt Empordà) han reobert aquest divendres el pas fronterer del Coll de Banyuls. Tot i la falta d'acord polític entre França i Espanya, han decidit tirar pel dret i retirar les pedres que barraven el pas per tal que els habitants del Rosselló puguin accedir a través d'aquesta via a la 26a Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla. "Mentre els polítics responsables de mantenir tancats els passos transfronterers es reuneixen i no fan res, són els veïns que obren el Coll de Banyuls", han explicat a través de les xarxes socials. Aquesta acció del Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers és una reivindicació que s'ha fet durant els darrers anys per recuperar una "via tradicional de comunicació" entre el Rosselló i l'Empordà". "Diumenge 22 de gener, tothom és benvingut a la 26a Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla. Els de Catalunya Nord trobareu el camí obert per acostar-vos-hi", han assenyalat en una piulada.

Membres del Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers van retirar les pedres del pas fronterer que bloquejaven la circulació al Coll de Banyuls amb l'ajuda d'una excavadora. Precisament, una de les roques que s'ha retirat estarà exposada aquest diumenge a la Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla. Des de l'associació han detallat que aquells qui vulguin podran deixar el seu missatge "sobre una de les pedres que fins ara impedien el pas del Coll de Banyuls".

La cimera hispanofrancesa

La reobertura dels passos fronterers va ser un dels temes que es va abordar durant la cimera hispanofrancesa que va tenir lloc aquest dijous a Barcelona. Tanmateix, el govern de Pedro Sánchez i el d'Emmanuel Macron no van arribar a cap acord per reprendre la circulació en aquestes vies tancades des de 2019 per ordres de l'executiu francès. Just després de la trobada, el ministre de l'Interior de França, Gérald Darmanin, va assegurar que està disposat a reobrir totalment els passos fronterers, amb la condició que s'organitzin brigades policials formades per agents dels dos Estats "per lluitar contra el terrorisme i la immigració clandestina", segons informa Equinox Ràdio. Darmanin va detallar que la creació d'aquestes brigades encara s'està debatent i que hi haurà pròximes converses.

De fet, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la creació d'un grup de treball que compti amb membres dels Ministeris d'Interior de tots dos estats per abordar la reobertura de vies com la del Coll de Banyuls. Per la seva part, Macron va explicar que mantenir els passos fronterers tancats no vulnera l'acord de l'espai Schengen i que es tracta d'una mesura feta per motius de seguretat.