Els veïns de la Catalunya Nord ho han tornat a fer. Han reobert el Coll de Banyuls tan sols 15 dies després que les autoritats franceses tornessin a col·locar les roques per tancar-lo. Ho ha anunciat Joan Ridaura, vicepresident de La Bressola, a través d'una piulada en la qual ha inclòs una imatge del pas fronterer obert. El passat 21 de gener, veïns de l'Espolla (Alt Empordà) van reobrir la frontera per tal que els habitants del Rosselló poguessin accedir a través d'aquesta via a la 26a Fira de l'Oli i l'Olivera d'Espolla. I només dos dies després, les autoritats franceses van tornar a moure les pedres.
El Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers treballa per "esborrar la frontera que va dibuixar el Tractat dels Pirineus" i després de l'última acció va recordar que "tants cops com tanquin" el pas fronterer, "el tornarem a obrir". El Coll de Banyuls fa dos anys que està tancat per decisió del govern francès, que el gener del 2021 va al·legar motius de seguretat, en relació amb la immigració irregular i l’amenaça terrorista, per tal de tancar aquest i altres passos fronterers. Mentre França i Espanya no arriben a cap acord per a la seva reobertura, la ciutadania ha decidit actuar pel seu compte. "Els veïns posem eines i feina per fer lliure els passos de frontera", reivindiquen els habitants de l'Empordà i del Rosselló.
Sant tornem-hi que no ha estat res!
— Joan Ridaura i Hereu🎗 (@RidauraJoan) February 7, 2023
El Coll de Banyuls torna a ser obert.#EsborremFronteres #SemPaïsosCatalans pic.twitter.com/lIMBWrQeFS
França i Espanya segueixen sense acordar la reobertura dels passos fronterers
La reunió del president francès, Emmanuel Macron, i el president espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona amb motiu de la cimera hispanofrancesa el passat 19 de gener no va servir per desencallar aquesta qüestió. En ser preguntat per la premsa sobre quan permetria la reobertura dels passos fronterers, Macron no va confirmar que s'anessin a obrir i, en canvi, va afirmar que el seu objectiu era enfortir la cooperació amb Madrid "en la lluita comuna contra qui organitza l’emigració clandestina i el tràfic de persones". En aquest sentit, va rebutjar que el tancament del Coll de Banyuls suposés cap vulneració de l'acord de Schengen, tot justificant-se en el fet que és una "situació excepcional" davant les amenaces a la seguretat. Sánchez, per la seva banda, va afirmar que es crearia "un grup de treball" pactat entre els Ministeris d'Interior francès i espanyol, per tal de crear "equips conjunts de forces de seguretat".