La frontera que separa la Catalunya Nord del Principat al Coll de Banyuls (Rosselló) ja torna a estar oberta. Aquest diumenge, un grup de voluntaris dels dos costats de la frontera ha retirat les pedres que feia més d'un any i mig que bloquejaven la circulació. La prefectura francesa dels Pirineus orientals va decidir clausurar la frontera administrativa per l'esclat de la pandèmia de coronavirus, però a diferència d'altres, la de Banyuls encara no s'ha restaurat. El motiu, tal com va al·legar l'executiu de Macron, és el control de tràfic de persones, drogues i la lluita antiterrorista, arguments que no han convençut els veïns i els batlles de la zona transfronterera i que han titllat de "racistes".
Banyuls
Després de mesos exigint sense èxit la reobertura de la frontera del Coll de Banyuls a la prefectura francesa que administra la zona, els veïns d'ambdós costats (la Marenda i l'Alt Empordà) han decidit posar fi al problema pel seu propi peu. Per tal d'enderrocar les roques que barraven el pas, els voluntaris les han lligat amb cordes i les han estirat fins a fer-les caure. Després, els veïns han pintat frases com 'Esborrem la frontera' i lemes a favor dels Països Catalans al terra. Les imatges d’aquest esforç col·lectiu parlen per si soles:
França
Aquest no és el primer cop que els veïns de la Marenda i l'Alt Empordà es rebel·len contra la frontera. Un centenar de persones es van manifestar a principis de juny en la mateixa zona. Llavors, la Prefectura de Perpinyà va obrir la frontera a petició de l'alcalde de Banyuls, Jean Michel Soler. L'obertura, però, no va durar més de 24 hores: la Prefectura es va fer enrere i va rectificar explicant que es tractava d'un "error administratiu". Arran d'això, van col·locar pedres de grans dimensions per tal d'impedir-ne el pas. Carles Lagresa, l'alcalde d'Espolla, el darrer poble abans del coll, va traslladar la seva decepció en aquesta manifestació i va assegurar que no entenen per què es manté tancat aquest pas.
Formalment, França argumenta la lluita contra el terrorisme i el tràfic de drogues i persones, però Lagresa va assegurar que estava "més vigilat" quan no hi havia la frontera bloquejada. "Abans, cada cert temps hi passava la policia tant en un costat com en l'altre. Ara per aquí es pot creuar amb moto o bicicleta i no hi ha vigilància", va explicar. Per això, l'alcalde va demanar que es reobri després de recordar que es tracta d'un perjudici per tota la comarca. "Per aquí passa molta gent que va a Figueres o a altres localitats. És un perjudici important". Per la seva banda, l'estat francès ha decidit ampliar el tancament d'aquest pas i de dos més a la Cerdanya fins al 30 d’abril de 2022.