“El que Junqueras no pot fer és amagar-se en els moments clau”, “no pot fer veure que no ha tingut res a veure amb tots els errors que hi ha hagut”, “si perd el congrés, deixarà de ser militant en menys d'un any”, “està fent un mal que pot ser irreparable”, “ha anat a reunir-se a Palau i va parlar amb gent per mantenir càrrecs al Govern”. Aquestes són només algunes de les frases que Xavier Vendrell, exconseller i exdirigent d'Esquerra Republicana ha deixat anar en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio en què ha carregat molt durament contra Oriol Junqueras, a qui ha demanat que faci un pas al costat i no es presenti al congrés del 30 de novembre. Anant més enllà, ha acusat Junqueras de covardia per no ser-hi en els moments més importants, com ara en la reunió del 27 d'octubre del 2017 al Palau, hores abans de la declaració d'independència: “ERC hi era, hi havia Marta Rovira, Carme Forcadell o Dolors Bassa, però ell s'espanta, marxa i s'amaga a Montserrat”, ha detallat Vendrell. Tot i que s'havia explicat l'absència de Junqueras en aquella reunió, ningú no havia revelat mai on era durant aquelles hores: “En els moments més delicats no hi ha estat. Quan estaven tots els consellers a Palau, Junqueras se'n va a Montserrat no fos cas que li caigués alguna garrotada i perquè el pare abat el protegís”. Per ell, aquest és un motiu pel qual Junqueras “no pot dirigir ERC”. 

En aquest sentit, Vendrell ha afegit que el referèndum de l'1 d'octubre no va ser obra de Junqueras, sinó de Carles Puigdemont i de Marta Rovira. Ell mateix ha reconegut que tot plegat no es va explicar en el seu moment per la situació de l'expresident del partit, tancat a la presó, i que si s'hagués optat per fer un “procés de transició net” dins d'Esquerra no hauria sortit a la llum: “La militància té dret a saber qui tria i si tria Junqueras ha de saber qui és pel bé i pel mal. Ara s'està carregant la seva biografia”. 

Junqueras, “corresponsable” de totes les decisions

En les darreres setmanes, Junqueras ha lamentat que se l'havia apartat dels processos de decisió dins del partit del qual n'era president. Vendrell ho ha negat de ple i ha criticat que “faci veure” que no ha tingut “res a veure amb els errors que s'han comès”. “Ell fa crítiques a com s'ha gestionat el Govern, però és qui decideix que Pere Aragonès sigui el candidat i Laura Vilagrà la número 2”, ha apuntat, assegurant que li va dir a Roger Torrent, llavors president del Parlament, que “ni se li acudís” presentar-se a ser cap de llista en les eleccions del 14-F. “Ara diu que no manava?”, ha ironitzat. 

Vendrell manté que Junqueras ha intentat "pactar càrrecs"

Seguint en la mateixa línia, Vendrell ha retret a Junqueras que s'hagi "amagat" en altres moments clau, com ara en la consulta del partit sobre si s'havia d'investir o no Salvador Illa: "En la decisió més delicada no es posiciona. Una persona que vol liderar no ens explica cap a on vol anar? Ell és militant i té l'obligació d'explicar-nos-ho", ha expressat indignat. Alfred Boch, candidat a la secretaria general per la candidatura Foc Nou es va manifestar en un sentit molt similar en una entrevista a ElNacional.cat.

En aquest sentit, l'exconseller republicà durant el segon tripartit ha insistit que tot i no posicionar-se en aquell moment, després "va pactant càrrecs amb el president Illa pels seus amics". Una afirmació que tant el Govern com la candidatura de Junqueras han negat, però en que Vendrell ha institit. "Sap que va parlar amb ell per mantenir uns càrrecs. Si ho nega, menteix. Si el Govern ho nega, menteix. Jo no menteixo", ha sentenciat, explicant que ha demanat a la direcció del partit que obrin un expedient contra l'expresident, però que s'ha descartat per no incendiar el congrés del 30 de novembre. 

Després de la pols aixecada per les declaracions de Vendrell, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha estat interrogada durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu sobre les seves paraules i ha insistit que el Govern "és l'únic responsable dels nomenaments de les diferents conselleries" i tots ells "són completament competents per ocupar els càrrecs que ocupen".

L'autoria del ninot de Junqueras: "Trontollaran coses"

Després que es descobrís que els cartells contra els germans Maragall durant la precampanya per les eleccions municipals del 2023 a Barcelona havien sortit de dins d'ERC, també es va publicar que el ninot aparegut a Sant Vicenç dels Horts, ciutat de Junqueras, en la campanya de les europees del 2019, on l'expresident era cap de llista, sortien d'ERC. Sobre aquest fet, Vendrell ha assegurat saber qui el va penjar i tot i que no ha revelat el seu nom, ha assegurat que el dia que aquest surti a la llum, "trontollaran coses".

Junqueras portarà les declaracions de Vendrell la Comissió de Garanties

Aquestes paraules han tingut una ràpida resposta per part de Militància Decidim, la candidatura d'Oriol Junqueras. En un comunicat, han anunciat que portaran les seves paraules, que descriuen com "un reguitzell de calúmnies i falses acusacions que contravenen els estatuts del partit", a la Comissió de Garanties d'Esquerra. Unes paraules que consideren també contràries a "les més elementals normes de respecte i educació entre la militància de la nostra organització política". Anant més enllà, la candidatura demana "acabar amb els atacs personals i polítics entre companys de partit des de plataformes públiques", que, asseguren, "estan destrossant la imatge pública d’Esquerra Republicana. Ens cal un congrés sense calúmnies ni retrets públics"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!