Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, ha estat entrevistada per Josep Cuní a la SER Catalunya. L'actualitat ha obligat que l'entrevista s'iniciés parlant de les violències masclistes, ja que la passada nit va tenir lloc un nou assassinat masclista. "En el que portem d'any, a Catalunya s'han comès sis feminicidis", ha recordat la consellera, i ha subratllat que lluitar contra les violències masclistes serà una prioritat absoluta del nou Govern.

La consellera ha avançat que la lluita contra les violències masclistes es farà de forma coordinada amb tots els departaments del Govern, no només amb Justícia o Drets Socials. Verge ha assegurat que aquesta estratègia  transversal respon al fet que "les violències masclistes s'expressen en tots els àmbits de la societat", ha sentenciat.

Tot i les xifres preocupants, la consellera s'ha mostrat optimista davant la condemna social que reben aquesta mena de violències, un rebuig que traspassa tots els espais de la societat i arriba als més mainstream, com ha mostrat el cas Carrasco. "Tenim molta evidència que hi ha determinats moments que suposen un punt d'inflexió, com ho va ser l'assassinat d'Ana Orantes, i ho hem vist ara amb el cas de Rocío Carrasco", ha assegurat la nova consellera.

Nova conselleria, nous funcionaments

La Conselleria d'Igualtat i Feminismes ha despertat curiositat des del seu anunci. Es tracta d'un nou àmbit de treball i la mateixa conselleria es troba en procés de construcció, com ha recordat Verge. La consellera, però, ha explicat que des de la tria del nom del nou Departament s'ha volgut deixar clar quina serà la seva idiosincràsia. "Igualtat en singular, però que és plural en l'enfocament; i feminismes en plural perquè és el nostre punt de partida. Reflecteixen un ADN que és plural, que és la feina de moltes dones feministes que ens han precedit", ha exposat Verge. 

La consellera ha avançat que la Conselleria comptarà amb diversos àmbits d'igualtat: de gènere, sobre el col·lectiu LGTBI i d'antiracisme. Per aquesta pluralitat en les tasques, la nova consellera Verge ha comentat que "també hauríem pogut posar el plural a igualtat". En el Ple del Parlament d'avui la consellera Verge exposarà les línies estratègiques del Departament, segons va anunciar al seu compte de Twitter. 

TUIT Tània Verge departament

Catalunya, transinclusiva 

La proposta de la llei trans ha estat un dels projectes més ambiciosos del Ministeri d'Igualtat, encapçalat per Irene Montero, però també ha estat una arma llancívola entre els socialistes i Podem. El PSOE va aturar la llei trans al Congrés, i la polèmica s'ha escampat a tots els territoris de l'Estat, alguns dels quals ja tenen lleis similars a la proposta de Montero. Així és el cas català, segons ha recordat Verge. "El marc normatiu català ja és transinclusiu, ho és des de la llei 11/2014 de drets de les persones LGTBI". 

La consellera Verge considera que no hi ha cap mena de discussió sobre les propostes al voltant de la protecció i reconeixement del col·lectiu trans quan el "Tribunal Europeu de Drets Humans considera la lliure autodeterminació de gènere un dret humà". 

L'ombra de la Sindicatura de l'1-O

La nova consellera ha estat absolta per la seva participació com a membre de la Sindicatura Electoral de l'1-O, però la Fiscalia ha recorregut la sentència exculpatòria. No només Verge es troba en aquesta situació, la resta dels membres de la Sindicatura també s'enfronten a aquest recurs de Fiscalia. "La sentència és clara, no hi ha evidències per poder-nos acusar", ha sentenciat Verge. 

La consellera Verge s'ha mostrat confiada en el fet que el recurs no prosperarà i que es tracta d'una decisió política que no se sustenta en cap element objectiu

 

Imatge principal: Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, durant el trasllat de carteres el 26 de maig / ACN