Després de la polèmica decisió de la Fiscalia d'arxivar totes les investigacions sobre el rei emèrit i les seves possibles corrupteles, va arribar la carta de Joan Carles I. Tot i que s'esperava que en aquest nou context l'exmonarca decidís tornar a Espanya, quelcom que des de feia temps es deia que desitjava mentre es mantenia a l'espera de trobar el millor moment per no perjudicar el seu fill amb el seu retorn, la missiva de Joan Carles I a Felip VI anava en la direcció contrària: tot i que esperava poder tornar a Espanya, assegurava que aquestes només serien a visites esporàdiques a una residència privada (res de la Zarzuela com s'havia especulat), mentre que seguiria tenint fixada la seva residència a Abu Dabi, on va fugir ja fa un any i mig. Ara, però, es comencen a revelar més detalls sobretot el que hi ha al darrere d'aquesta carta.
Des del diari El País, fonts governamentals asseguren que l'esborrany de la carta es va elaborar a la Zarzuela amb l'estreta coordinació amb la Moncloa. Així, Javier Sánchez-Junco, el seu advocat, i l'exdirector del CNI, el general Félix Sánz Roldán, van viatjar el passat cap de setmana als Emirats Àrabs per trobar-se amb l'exmonarca i entregar-li el document, al que només va posar-hi la signatura. En un principi Sánchez-Junco y Sanz Roldán havien de portar a Joan Carles el document de l'arxivament, però al final també li van haver de fer arribar aquesta carta, per la qual es descarta el seu retorn fix a l'Estat. L'emèrit, segons les fonts consultades per El País, va acceptar l'esborrany, ja que no tenia cap altra opció: Felip VI no només és el cap d'Estat, també ho és de la Família Reial des de l'abdicació el 2014.
Les condicions de la Zarzuela
D'ençà que van començar els rumors sobre un possible arxivament de les investigacions de la Fiscalia que s'anava especulant com podria ser el retorn, si és que tornava, del rei Joan Carles. A través de les seves amistats, ha anat enviant reiteradament missatges als mitjans que la seva voluntat era tornar tan aviat com es pogués a l'Estat, sempre que la seva presència no afectés el regnat del seu fill Felip. També es va parlar de quina seria la seva residència: viuria a la Zarzuela? A Galícia on manté molt bones amistats? A Portugal? Ara, ha quedat aclarit que continuarà vivint a Abu Dabi i que anirà viatjant, sempre que la seva salut ho permeti, a Espanya regularment. Amb tot, les visites seran "privades". Una de les possibilitats és que s'allotgi a casa de la seva filla, l'infanta Elena, que l'ha visitat amb molta regularitat als Emirats Àrabs, juntament amb la seva germana Cristina. Amb tot, podrà anar de visita a la Zarzuela, on viu la seva encara dona la Reina Sofia i la família de Felip.
Tot plegat és el que havia pactat Zarzuela amb Moncloa i que Joan Carles va haver d'acceptar. Amb tot, ja s'havia fet a la idea que probablement hauria de quedar-se a viure indefinidament a Abu Dabi. Això no és quelcom que el turmenti gaire, ja que hi gaudeix de comoditats i una privacitat que serà difícil que recuperi a Espanya: el seu retorn provocaria un gran interès mediàtic i el qüestionament sobre el seu nivell de vida.
Sánchez exigeix més
Tot i que Pedro Sánchez assegurava ahir dimarts que dilluns havia conegut "el sentit, no el contingut de la carta", la realitat és que les línies fonamentals s'havien acordat amb la Moncloa. L'únic que podia desconèixer Sánchez era el paràgraf en què Joan Carles assegura: "Soc conscient de la transcendència per a l'opinió pública dels esdeveniments passats en la meva vida privada i que lamento profundament". Aquestes pseudodisculpes de l'emèrit no han convençut Sánchez, que ahir insistia que Joan Carles havia de donar més explicacions: "Segueixo creient que s'han de donar explicacions, no són acceptables les informacions que hem anat coneixent".