En la sessió de control al govern espanyol celebrada aquest matí al Congrés dels Diputats, s'ha viscut un moment esperpèntic. El portaveu de Más Madrid, Íñigo Errejón, ha focalitzat el seu discurs a favor de la sanitat pública i, de forma específica, a la demanda de psicòlegs que calen amb els problemes derivats de la pandèmia per la Covid-19. Errejón ha estat taxatiu: "S'han de doblar el nombre de psicòlegs a la salut pública perquè algú que t'acompanyi o et doni una mà quan ho estàs passant malament, no pot ser un luxe".

 

Encara no havia acabat el seu discurs, i s'ha escoltat un crit des de la banda del Partit Popular que li responia fent mofa: "Ves al metge". Fins i tot, alguns, els ha fet gràcia el comentari espontani i s'han posat a riure. La resposta de la majoria de la cambra, finalment, ha estat aplaudir el discurs d'Errejón i anular aquest desagradable moment. El mateix líder de Más Madrid ha estat qui ha corroborat que el crit venia del PP tot i que no ha sortit el diputat en qüestió a reconèixer la seva autoria en aquell moment.

Errejon Tuit Psicolegs

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha demanat silenci: "Senyories, si us plau". Però el rebombori generat ha estat unànime. Quan ja havia passat la polèmica, i amb la pressió mediàtica generada, ha sortit el diputat popular a reconèixer els fets i ha demanat disculpes. Es tracta de Carmelo Romero, representant del PP per Huelva: "Demano disculpes al senyor Errejón pel comentari que he fet a la sessió de control. Ha estat una frase desafortunada. En cap moment ha estat la meva intenció ferir els malalts ni les famílies de les persones amb malaltia mental, als qui reconec el seu dolor i als qui sempre he intentat ajudar des de les meves responsabilitats com és sabut".

Carmelo Romero tuit

Errejón ha lamentat la reacció: "Que diputats de la dreta m'hagin cridat que me'n vagi al metge per preguntar al president Sánchez sobre salut mental, demostra tot el que queda per fer. Mai més, perquè aquest problema genera estigma i fins i tot vergonya" als afectats. I ha afegit: "Sé que a alguns els ha sorprès perquè no és un tema de màxima actualitat però sí de major importància. Si jo li parlo de Diazepam, Valium, Lorazepam, Trankimazin o Lexatin, per què tots aquí sabem del que estic parlant? En quin moment hem normalitzat que perquè la nostra societat funcioni, hem de viure medicats?".

Segons el darrer baròmetre del CIS, sis de cada deu espanyols pateixen símptomes d'ansietat i depressió; set de cada deu joves se senten totalment desesperats pel seu futur; i deu persones se suïciden cada dia a Espanya. El Ministeri de Sanitat ha volgut alertar, a través de les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, que el suïcidi segueix sent la primera causa de mort externa al nostre país. Així, a Espanya, el suïcidi constitueix un greu problema de salut pública. Segons dades de l'INE, la taxa de suïcidis va ser de 7,6 suïcidis per cada 100.000 habitants el 2018 i l'increment d'ara, és rellevant.

En paral·lel, la candidata de Más Madrid a les eleccions d'aquesta Comunitat, Mónica García, ha lamentat la resposta que han rebut: "Tenim un problema, s'ha triplicat i no han estat capaços de resoldre'l. Tractar aquest tema amb la frivolitat que s'està veient, espanta", en declaracions a TVE. I ha afegit: "Les llistes d'espera per veure un especialista són mesos, s'ha triplicat i és una de les coses que cal afrontar".