Ni 24 hores han passat entre l'anunci de Junts per Catalunya i el veto del Congrés dels Diputats. Aquest dimecres, la Mesa de la cambra baixa ha notificat a la formació independentista que no admetia a tràmit la seva proposició de llei per a eliminar la capacitat d'enjudiciament del Tribunal de Comptes. Segons la comunicació, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, "d'un examen preliminar es desprèn que contradiu, de manera palmària i evident, allò disposat en l'article 136 de la Constitució, no resultant possible modificar la regulació sobre aquesta matèria mitjançant una proposició de llei".

En un fil a Twitter, el diputat impulsor de la iniciativa, Josep Pagès, ha denunciat com la Mesa del Congrés "s'erigeix en un pre-Tribunal Constitucional", que decideix sobre la constitucionalitat dels textos. “Hem argumentat extensament que la proposta d’eliminar la funció judicial cap dins la Constitució, però està clar que hem tocat os. El Tribunal de Comptes no es toca”, ha lamentat el diputat de Junts, que ha afegit: “El Tribunal de Comptes continua sent un forat negre de la justícia espanyola: extern al poder judicial, no format per jutges, ni tan sols per juristes, ple d'endollats i polititzat fins a les celles, dicta sentències per arruïnar innocents i no veu la veritable corrupció”. I ha conclòs: “Segur que el grup GRECO anticorrupció del Consell d'Europa estarà molt content amb aquesta decisió. En qualsevol cas, era previsible, i per això ara aplicarem el pla B. I potser també el C".

En l’exposició de motius de la iniciativa, Junts criticava justament que “la Constitució no va atribuir directament cap funció jurisdiccional al Tribunal de Comptes”, però que “el constituent va forçar la introducció d’aquesta possibilitat només per motius espuris”. Per això reclamaven retirar la funció jurisdiccional —la capacitat d’enjudiciament— a l’òrgan fiscalitzador per a retornar-lo al poder judicial, que creuen que és qui sempre hauria d’haver exercit aquesta funció.

Segons Junts per Catalunya, aquesta capacitat de jutjar en l’àmbit de la responsabilitat comptable “contradiu el principi de divisió de poders” i “atempta directament contra els principis bàsics de l’Estat de dret”. En aquest sentit, consideren un “deure democràtic” que aquesta funció jurisdiccional sigui retornada a la jurisdicció contenciosa del poder judicial, “que és d’on mai no hauria d’haver sortit”. Segons la proposició de llei, el Tribunal de Comptes exerceix una activitat “plenament judicial sense formar part del poder judicial ni estar tan sols compost per juristes”, una activitat “exempta d'una veritable revisió judicial i queda fora d'un control judicial substantiu”.

En la roda de premsa aquest dimarts, el portaveu de Justícia de Junts al Congrés, Josep Pagès, va denunciar que es tracta d’una potestat “inaudita” a Europa, que deixa Espanya “més a prop de Polònia que de la Unió Europea”.