En algun moment entre les 16.27 h del dissabte 8 i la 1.18 h de la matinada del diumenge 9, La Vanguardia va decidir reescriure de dalt a baix la crònica signada pel seu corresponsal a Brussel·les sobre la presentació del Consell per la República. El titular original “Puigdemont apel·la a la unitat de l’independentisme […]” —penjat a la web a les 12.08 h—va passar a ser, tretze hores després, aquest: “Torra planteja la via eslovena perquè ‘ja no hi ha marxa enrere’ possible”. El subtítol de la primera crònica (“La CUP es desmarca de l'acte per considerar ‘simbòlic’ el nou ens”) va deixar pas a aquest altre: “[Toni] Comín avisa que ‘el tram que ens queda serà dramàtic’”. La versió que publicaria el diari imprès el diumenge seria la segona.
A tall d’anècdota, només per il·lustrar com de desapercebuda havia passat fins llavors la invocació de Torra a la “via eslovena”, val a dir que el corresponsal de La Vanguardia no l’esmenta als tuits que publica mentre és a l’acte. Una piulada és per una frase de Comín i la resta són fotos de les actuacions musicals. Un subdirector d’El País, excorresponsal a Brussel·les, llegint-li les piulades, li comenta, de bon humor: “Com t’ho passes”. L’home de La Vanguardia respon: “I no em fa mal el dit :)”. Deu ser una broma privada.
Portada bomba
La portada d’aquell diumenge era la bomba: “Torra avala la via eslovena, malgrat la seva violència”, obria el titular principal. A sota, dos destacats. “El president assumeix les conseqüències d’una ruptura com la d’Eslovènia i Iugoslàvia, que va causar desenes de morts”, en deia un. La frase de Toni Comín era l’altre. Al costat, un requadre: “Els CDR tallen l’AP7 i els Mossos no hi intervenen”. A sota, el títol de la crònica dominical de la directora adjunta: “El Govern es 'cuperitza'”.
En contextualitzar-la gràficament amb el tall de l’AP-7 i la “cuperització”, La Vanguardia va fer entendre la “via eslovena” de Torra en el sentit que promovia una independència amb morts o que cridava a una insurrecció. De pas, lligava violència i procés indepe. Així ho va entendre molta gent llegida, tant els que titllaven al diari de “manipulador” i “miserable”, com els que, creient-s’ho, es posaven les mans al cap, escandalitzats. La Vanguardia encara té crèdit. La portada havia estat un xoc. Les xarxes socials n’anaven plenes.
No només les xarxes. La primera de diumenge de La Vanguardia seria l’esllavissada inicial d’una allau política i mediàtica que ha acabat —si és que s’ha acabat— amb les severes cartes de la vicepresidenta i dos ministres espanyols als seus homòlegs catalans, on hi sura la possibilitat que el govern espanyol els arrabassi el control dels Mossos d’Esquadra i que fins i tot iniciï el procediment per tornar a aplicar l’article 155. Tot amb el teló de fons del controvertit Consell de Ministres que el govern espanyol vol celebrar a Barcelona el pròxim dia 21 i la incertesa sobre la reacció del món indepe al carrer.
Portada oportuna per Sánchez
El terrabastall polític que ha provocat la portada en dos dies és colossal. La bola sobre la “via eslovena” ha estat molt avinent per al president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu govern, que no han fet d’altre més que afegir llenya a aquest foc: els Mossos, els aldarulls… Ja ha convocat un ple monogràfic sobre Catalunya aquest dimecres al Congrés. El PSOE no descarta un altre 155. El PP vol que el Ministeri de l’Interior assumeixi el control dels Mossos per decret. Ciutadans parla de “la via dels morts” de Torra i que a Catalunya “s’és a prop de l’enfrontament físic”. Ada Colau considera Torra un “irresponsable”. Fins i tot ERC s’ha desmarcat del president i parla d‘una “via catalana” basada en el “civisme, el pacifisme i la democràcia”, com volent dir.
El present polític de Sánchez és, doncs, una guerra oberta dins i fora del PSOE. La portada, convenient, li ha fet d’escut. Presenta Torra com un fanàtic, cosa que li permet desfer-se’n i fabricar un relat alternatiu, diguem-ne “més 155” (el titular d’avui de La Razón), per a desmentir la indulgència amb l’independentisme de què l’acusa l’oposició, i tranquil·litzar els barons del seu partit, que no volen pagar els plats trencats a les eleccions autonòmiques i municipals del maig que ve —com diu Susana Díaz que li ha passat a Andalusia.
S'hi enganxa 'El País'
Per emulació —o per inducció—, a la portada de la capçalera del Grupo Godó s’hi va enganxar aquest dilluns 10 El País, el diari més proper al govern espanyol. “Torra desferma la indignació en invocar la via violenta de la secessió eslovena”, deia el seu titular de portada. Avui dimarts, s’han sumat al carnaval eslovè la resta de diaris fora de l’ABC, que fa uns dies que porta la contrària a tothom. També la Guàrdia Civil s’hi ha afegit, molt oportunament, en filtrar que ja havia lliurat diversos informes sobre la “via eslovena” del procés (en realitat, “l’informe” atribuït “a la Generalitat” no és més que un resum fred, estil Viquipèdia, dels fets a l’entorn de la independència d’Eslovènia).
L’únic que fins aquest dimarts al matí no ha dit ni ase ni bèstia és el mateix president de la Generalitat, que diumenge a la nit va tancar-se a Montserrat per fer un dejuni de 48 hores en solidaritat amb els presos polítics en vaga de fam.
L’origen és La Vanguardia, l’únic diari que diumenge va donar relleu i interpretació a la “via eslovena” de Torra. Cap altre no ho va fer. ¿Per què? Potser no els va interessar. Potser volien amagar el primer contacte “d’estat” de la Generalitat. Potser els sonava com una més de les expressions, diguem-ne intenses o desmesurades, a les quals Torra té tirada. Potser van entendre que ni la trajectòria de Torra —ni la de l’independentisme català actual— permetien entendre l’al·lusió a la “via eslovena” més que com a exemple de determinació i perseverança.
Misteri irresoluble
El misteri irresoluble és per què La Vanguardia i El País se n'adonen tan tard. Torra havia fet l’elogi de la “via eslovena” dos dies abans de l’acte de Brussel·les, en arribar en visita oficial a Ljubljana, la capital d’Eslovènia, el divendres dia 6. No els va alertar. Informació n'hi havia. Aquell dia, a les 10.33 h, l’Agència Catalana de Notícies (ACN) ja informava que “Torra ha agraït la ‘simpatia’ del poble eslovè. ‘Va saber determinar-se, ser lliure i ens marca el camí a tots nosaltres’, ha conclòs”. A les 17.12 h ho feia l’agència pública Efe, en català: “En aquest context [Torra parlava de la impossibilitat de reformar la Constitució, l’ascens de l’anticatalanisme, etcètera], “la via a seguir és l'eslovena, la de la llibertat”, ha afegit Torra en al·lusió al procés d'independència d'Eslovènia respecte a Iugoslàvia el 1991, que va incloure un breu conflicte bèl·lic”.
En ambdós casos, la invocació a la “via eslovena” no era el titular.
A més, a les 17.24 h, el compte de Twitter del Govern va piular:
#President @QuimTorraiPla: “La Constitució mai serà reformada per la via federal o confederal. L’única manera que Catalunya avanci és seguir la via eslovena: la llibertat”
— Govern. Generalitat (@govern) 6 de desembre de 2018
Res. Tampoc llavors La Vanguardia ni El País van fer gaire cas de les referències de Torra a la “via eslovena” a les edicions del divendres 7. El diari barceloní ho dona en tres columnes al peu de la pàgina 21, sense esmentar la “via eslovena” ni l’al·lusió d’Efe al “breu conflicte bèl·lic”. No els va cridar l’atenció. Menys encara a El País, que només anuncia que Torra dejunarà 48 hores.
El govern espanyol tampoc havia donat cap relleu al periple de Torra. De fet, Efe informava que “la portaveu del govern central, Isabel Celáa, ha indicat [en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres] que el president […] Pedro Sánchez manté la seva intenció de reunir-se amb el president català, Quim Torra, el dia 21 a Barcelona, perquè és ‘habitual en aquests casos’ quan un Consell de Ministres se celebra fora de Madrid”. Tot normal. Sense interferències eslovenes.
El dia D
El dissabte 8, dia de la presentació del Consell per la República a Brussel·les, les edicions impreses de La Vanguardia i d’El País tampoc parlen de la “via eslovena”, malgrat que la cosa ja feia xup-xup a les xarxes socials des del dia abans. Algunes rèpliques a aquell tuit del Govern recordaven críticament que la “via eslovena” incloïa la Guerra dels Deu Dies, provocada per l’exèrcit federal iugoslau, que va deixar més de 60 morts en oposar-se-li la policia eslovena. A la conversa s’hi van afegir alguns dels periodistes d’aquests diaris i diversos membres del kommentariat, diguem-ne, constitucionalista, insinuant que Torra és indiferent als morts, un dictador, un foll o, en el millor dels casos, un imprudent. La conversa a les xarxes s’anava escalfant.
La informació de l’ACN sobre l’acte de Brussel·les d’aquell mateix dia entra a les 13.36 h. El títol és Puigdemont. El subtítol, Comín. A Torra li dediquen mig quart paràgraf i el cinquè, 101 de 583 paraules. Reprodueixen el contingut d'aquestes dues piulades, fetes uns minuts abans al compte oficial del Govern. Aquí apareix la declaració més clara sobre la “via eslovena”:
#President @QuimTorraiPla: "A Eslovènia ens van dir que ells ho van fer i que nosaltres també ho podem fer. La via eslovena és la via de la llibertat. Vaig poder expressar quina era la situació que es vivia a Catalunya."
— Govern. Generalitat (@govern) 8 de desembre de 2018
#President @QuimTorraiPla: "Els catalans hem perdut la por. No ens fan por. No hi ha marxa enrere en el camí cap a la llibertat. Els eslovens van decidir tirar endavant amb totes les conseqüències. Fem com ells i estiguem disposats a tot per viure lliures"
— Govern. Generalitat (@govern) 8 de desembre de 2018
A les 15.00 h del dia 8 entra el despatx d’Efe en català. Es tracta d’una peça de 730 paraules en 20 paràgrafs. El protagonista és el discurs de Carles Puigdemont demanant unitat a l’independentisme. A Torra li dedica els paràgrafs 14è i 15è (71 paraules, el 9,7% del total): “[…] Quim Torra, en un discurs més breu que el de Puigdemont, ha cridat a ‘fer efectiva’ l'autodeterminació que els ciutadans van defensar l'1 d'octubre i ha carregat contra la ‘repressió’ que al seu parer exerceix l'Estat espanyol a Catalunya”. És tot. Zero “via eslovena”.
Efe és la principal font —en moltíssims casos l’única— del 95% dels diaris, ràdios i digitals d’Espanya. En conseqüència, aquests mitjans no van saber res de la “via eslovena” de Torra fins que La Vanguardia va venir a despertar-los, un cop el diari barceloní va adonar-se, amb gairebé 72 hores de retard, que la flaca de Torra per la “via eslovena” era tan convenient.