La Mesa del Parlament ha acordat tombar les peticions de reconsideració que havien presentat Vox i Ciutadans per l'admissió a tràmit de la moció subsegüent de la CUP sobre l'acord de claredat, que proposa constituir una ponència per redactar una llei per a un nou referèndum d'autodeterminació que tingui lloc abans que acabi la legislatura. La decisió ha arribat després d'una reunió de la Junta de Portaveus, on s'han rebutjat els escrits presentats per l'extrema dreta i el partit liderat per Carlos Carrizosa. La petició de reconsideració de Ciutadans ha comptat amb el suport del PSC. Fonts de la Mesa han arguït que "no hi ha una obligatorietat expressa de tombar intencionalitats polítiques d'una moció" per defensar que aquesta es pugui debatre aquest dijous cap a les 11:15 hores.
Ambdues formacions consideraven que la tramitació de la iniciativa és il·legal i advertien els membres de l'òrgan rector de la cambra de les "conseqüències" que pot comportar el debat de la moció. En el seu escrit, Ciutadans apuntava que el text de la CUP té com a objectiu "desestabilitzar Catalunya i les seves institucions" i que hi ha jurisprudència del Tribunal Constitucional que recull la il·legalitat d'iniciatives d'aquesta mena: "L'admissió i la tramitació d'aquestes suposa una vulneració dels drets dels diputats que es veuen sotmesos a participar en una activitat parlamentària inconstitucional i una vulneració del dret a la participació política del conjunt de la ciutadania". Per la seva banda, des de Vox, Ignacio Garriga advertia que utilitzarien "tots els ressorts legals" perquè la Mesa acabi "asseguda al banc dels acusats" si no admetia la petició de reconsideració.
Després d'aquesta decisió, Ciutadans ha anunciat que presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per "aturar la tramitació" de la moció de la CUP que pretén "reactivar l'intent de 2017 d'embarcar el Parlament en l'elaboració d'una llei inconstitucional per convocar un referèndum de secessió unilateral i il·legal". En aquest sentit, el partit ha anunciat que no participarà de la votació de la moció per "no ser còmplices d'aquells que volen subvertir la legalitat".
La CUP planteja fer una llei per a un nou referèndum
Després de proposar-ho en una interpel·lació, la CUP ha apuntalat a través de la moció subsegüent la iniciativa per constituir una ponència redactora conjunta integrada per tots els grups parlamentaris per elaborar una llei de referèndum d'autodeterminació. Per als cupaires, aquesta fórmula "permetrà l'estudi de les experiències internacionals en el marc del Parlament a les que precisament fa referència l'informe acadèmic de l'acord de claredat, a través de les oportunes compareixences de testimonis i experts internacionals, el reestudi de les pròpies experiències de l'any 2015 i 2016, així com l'habilitació dels espais de debat necessaris entre les diverses forces polítiques, entitats, societat mobilitzada en el seu conjunt i les institucions". També consideren que aquesta ponència seria la "prova bàsica d'aquesta desjudicialització de la que tant es parla en favor del diàleg polític".
El text també contempla que el Parlament manifesti que "cal actuar amb sobirania, més enllà dels límits constitucionals i estatutaris, i més enllà de les restriccions imposades per les institucions polítiques i judicials de l'Estat, en la garantia dels drets socials bàsics de la majoria de la població: habitatge, subministraments bàsics, alimentació, transport, comunicacions, salut, educació i cultura". També demanen "adreçar-se, abans no finalitzi el primer trimestre de l'any 2024, a l'ONU, la Comissió Europea i el Consell d'Europa per reclamar amb urgència una resolució democràtica del conflicte, basada en l'autodeterminació i l'amnistia".
Sense entesa per les esmenes d'ERC i Junts
Fonts de la CUP han informat aquest dimecres a la tarda que han rebutjat les esmenes presentades per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya a la seva moció. Aquestes fonts denuncien que les propostes dels republicans i juntaires "diluïen massa el contingut de la proposta" i que la intenció del grup anticapitalista era "aconseguir un carril central i de consens" amb la via de la ponència redactora per fer la llei. "Lamentem que malgrat els esforços d'arribar a un acord no ha estat possible, mantenim intacte el text de la moció i instem la resta de forces sobiranistes a votar a favor", apunten.
El recurs d'empara de Vox al vot telemàtic de Lluís Puig
D'altra banda, la Mesa ha rebut la notificació per part del Tribunal Constitucional de l'admissió a tràmit del recurs d'empara presentat per Vox contra la decisió de la cambra de permetre que Lluís Puig, diputat exiliat de Junts per Catalunya, pugui votar telemàticament. El TC sol·licita l'expedient administratiu de l'acord pel qual es va inadmetre la petició de reconsideració de l'extrema dreta contra aquesta decisió i dona deu dies al Parlament per personar-se en la causa.