Abans d'anar cap a Madrid, on aquesta tarda se celebrarà la comissió bilateral, Laura Vilagrà espera que la reunió d'avui amb el govern espanyol serveixi per poder establir un calendari i imposar un ritme de treball intens. Aquesta reunió hauria de permetre aconseguir de manera ràpida i àgil els 56 traspassos pendents. "El país ho necessita així", ha assegurat la consellera de Presidència en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Reunió de Vilagrà i Puigneró amb els grups parlamentaris per explicar la bilateral / Sergi Alcàzar 

Segons ella mateixa ha explicat, aquests estan relacionats amb temes de patrimoni, una llei de dependència "infrafinançada", la gestió de l'aeroport i els ferrocarrils, així com les polítiques d'ocupació. En aquest sentit, Vilagrà ha reconegut que són "molts deures pendents".  Per això, ha apuntat a la creació de comissions tècniques per aconseguir que s'acabin aplicant: "no volem deixar-ne passar ni una". 

Beneficiats pels Next Generation 

Entre aquests temes que es tractaran avui, la Moncloa ja ha anunciat que els fons europeus no s'inclouran al llistat. Aquest podria ser un càstig del govern espanyol al català per no assistir divendres passat a la conferència de presidents celebrada a Salamanca, en la que Pedro Sánchez va anunciar que se'n repartirien un 55% a les autonomies. La consellera ha justificat l'absència d'Aragonès, titllant la reunió com una simple "fotografia d'estiu" i assegurant que el país serà a "tots els fòrums que tractin coses que ens interessin". 

Així i tot, Vilagrà ha insistit en la importància de parlar-ne avui, ja que qualsevol política econòmica que afecti Catalunya ha de ser tractada i aprovada en aquesta comissió, segons estableixen les bases. En aquest sentit, creu que els fons Next Generation tenen una importància cabdal i per aquest motiu ja ha avançat que tot i no ser la previsió del govern espanyol, ella els posarà sobre la taula per explicar la proposta de gestió catalana.

Catalunya és una de les autonomies més beneficiades pel repartiment degut als seus "projectes ambiciosos i transformadors en àmbits com la digitalització i la sostenibilitat". 

Relació amb Iceta 

A l'altre costat de la taula, el govern català es trobarà amb la nova ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, en lloc de Miquel Iceta, amb qui es va començar a preparar la reunió i amb qui encara es manté un "contacte estret", per exemple, per la nova llei de l'audiovisual. Sobre la relació amb Rodríguez, que va dir que l'independentisme "havia d'aprendre la lliçó", Vilagrà assegura que tot han estat "bones paraules" i que l'única lliçó que aprèn el Govern és la que li dona la ciutadania, cada cop més independentista.

Amb tot, però, la consellera ha explicat que un dels temes que no es tractaran serà la situació per les fiances del Tribunal de Comptes, ja que aquest és un tema de la taula de diàleg, centrada a resoldre el conflicte, fet que segons ella passa per un referèndum pactat. La reunió d'avui, això sí, pot servir per "crear confiances" de cara a aquesta trobada al setembre. 

Per això, també ha lamentat les paraules de diputats de la CUP i Junts, que han dit que el marge de temps a la taula de diàleg potser no s'allargarà dos anys: "Això divideix la força de l'independentisme".