Amb la investidura al sac, la llei d’amnistia en tràmit al Congrés dels Diputats i la primera reunió del nou Consell de Ministres a la butxaca, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aparca l’agenda estatal havent fet els deures i comença aquest dijous i aquest divendres una petita gira que el portarà a Israel, Palestina i Egipte, al costat del primer ministre belga, Alexander de Croo, que recollirà el testimoni d’Espanya en la presidència de torn del Consell de la Unió Europea a partir de l’1 de gener. Sánchez i de Croo aspiren a apuntalar un front europeu d’unitat i aportar solucions per al conflicte bèl·lic a l’Orient Mitjà.
El moment no és trivial, perquè el viatge arrenca hores després que Israel i Hamàs hagin acordat posar en marxa, des d’aquest dijous, una “pausa humanitària” de quatre dies en la qual la resistència islàmica alliberarà 50 ostatges, mentre que els israelians deixaran anar 150 presoners palestins, dones i menors. És el primer alto al foc humanitari pactat des dels atacs perpetrats per Hamàs el passat 7 d’octubre.
La primera parada de la gira és a Israel, on els dos caps de govern es reuniran amb el president israelià, Isaac Herzog, i amb el primer ministre d’aquell país, Benjamin Netanyahu, al marge de trobades amb representants de la societat civil. La següent etapa del viatge serà el mateix dijous a Ramala (Cisjordània), on es veurà amb el president de l’Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abás. L’agenda es traslladarà divendres a El Caire, a Egipte, on estan programades reunions amb el president d’Egipte, Abdel Fattah Al Sisi, i el secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, i la visita es tancarà visitant el pas de Rafah, que fa de frontera entre la Franja de Gaza i Egipte.
Tot i l’alto al foc decretat, Sánchez vol traslladar a les autoritats palestines i israelianes la necessitat de l’alliberament de tots els ostatges a mans de Hamàs i la protecció dels ciutadans palestins sota les bombes, i l’oferiment d’ajuda per arribar a una solució definitiva del conflicte que passi pel reconeixement dels tots dos Estats. En aquest sentit, Sánchez li dona molta importància aquest viatge, atès que fonts del govern central remarquen que és el primer que ha inclòs a l’agenda internacional després de la investidura.
De fet, el president espanyol insistirà en la celebració d’una conferència de pau entre palestins i israelians, tal com va proposar a la resta de líders europeus, idea que té el suport de la comunitat internacional i l’aval de més de 80 països. El ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha vinculat el reconeixement de Palestina com a estat a la celebració d’aquesta cimera per a la pau com les que es van fer a Madrid i a Oslo als anys 90. "Al final tots sabem quina és la solució per no veure aquest nivell d'horror cada 'x' anys. Tots sabem com es va desenvolupar la conferència de pau de Madrid i el que van ser els acords de pau d'Oslo. La fórmula està aquí", ha apuntat.
En les reunions, el cap de l’executiu espanyol reiterarà la condemna total d’Espanya als atemptats de Hamàs, però a la vegada reclamarà que la resposta sigui proporcionada. Sánchez ja s’ha mostrat crític amb la resposta de Netanyahu, en considerar que és un “dubte legítim” plantejar si Israel està complint amb el Dret Internacional a la vista de les imatges que s’estan veient a Gaza.