L'agenda secreta del cap dels Mossos a Madrid, en què va visitar sense coneixement de la cúpula política d'Interior la Zarzuela, el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional en un viatge a Madrid el mes de juliol, ha fet saltar pels aires els pocs ponts de confiança que restaven entre el major Josep Lluís Trapero i l'equip del conseller Joan Ignasi Elena i el director general de la Policia, Pere Ferrer.
Les relacions entre Interior i el major no han passat mai per un bon moment, però haver-se desvelat ara aquestes visites han fet augmentar un punt més les alertes —ara ja alarmes— a la direcció política del mai fàcil Departament d'Interior. Fonts de la conselleria confirmen que la trobada no va ser notificada, si bé creuen que va ser per qüestions operatives i que, per tant, estarien justificades. Això no amaga, però, el malestar per part d'Elena i Ferrer de no haver estat avisats.
Segona visita d'agenda secreta en pocs mesos
Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la visita del mes de juliol va ser la segona que han fet Trapero i alguns dels comandaments més estrets a Madrid d'ençà que va ser nomenat de nou com a cap del cos pel conseller Miquel Sàmper.
El mes de maig ja va fer un viatge a Madrid acompanyat del seu segon, el comissari Miquel Esquius, i altres comandaments, com el cap de la Comissaria General d'Investigació i el cap de la Comissaria General d'Informació.
En aquella visita, de la qual sí que en va ser informat Interior, ja va mantenir reunions fora de l'agenda pública. En aquell moment ja s'havia fet oficial que el comissari Ferran López havia deixat el cos i s'havia incorporat a les ordres de Laporta com a cap de seguretat del FC Barcelona. Trapero necessitava demostrar que seguia fort tot i perdre un dels seus puntals i l'home que li feia de connexió amb Madrid. Li va servir per presentar Esquius com el seu home fort i referent a la capital d'Espanya des de llavors.
En la visita coneguda ara, Trapero també es va fer acompanyar per Esquius, i les trobades amb la Zarzuela, el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional van ser les segones parts de les reunions del mes de maig. Oficialment, ni Interior, que les desconeixia, ni Mossos han revelat quins temes es van tractar.
Ni confiança ni comunicació del major amb Interior
Aquest nou fet conegut ara embolica encara més la relació entre l'actual cap del cos i la cúpula d'Interior. Aquesta agenda secreta d'alt nivell del cap del cos és molt delicada i sempre s'ha de fer de manera coordinada amb el conseller i el director general de la Policia per evitar posar en risc iniciatives polítiques o institucionals. No comunicar aquestes trobades no només posa negre sobre blanc la falta de comunicació i confiança entre el cap de la Prefectura i els responsables d'Interior, també posen en relleu que Trapero no entén o no accepta el paper que li toca fer com a cap de la Policia de la Generalitat de Catalunya.
No és el primer cop que Trapero tira pel dret i vol posar en marxa iniciatives que no són de la seva competència, com quan va organitzar un "consell de savis" amb col·laboradors seus per reformular l'ordre públic dels Mossos. Va idear una fusió d'unitats que el cap de la Brigada Mòbil fins i tot ja havia traslladat als seus agents. Ara, de moment, tot està aturat en espera d'una comissió al Parlament, que serà on es debatrà políticament el model d'ordre públic de la policia de Catalunya.
Trapero a la corda fluixa
Els darrers esdeveniments confirmen altre cop que el cap del cos, el major Trapero, està a la corda fluixa i que Interior treballa per buscar-li un relleu.
L'agenda secreta és el darrer episodi. Abans, els errors del major -càrregues a Gràcia o les salutacions i les fotografies buscades amb el rei espanyol Felip VI, entre d'altres- o les decisions d'Interior -tot i dissoldre l'Àrea de Seguretat Institucional (ASI), se li va retirar a Trapero qualsevol control dels escortes del president i dels membres del Govern- ja havien posat en relleu aquest malestar.
Els equilibris poden durar algunes setmanes més, però tot sembla indicar que Trapero té els dies comptats al capdavant dels Mossos. La segona part serà més curta que la primera, menys prolífica i amb un final, si es confirma, sense imposicions externes.
L'any 2017 no va ser destituït pel conseller, sinó pel ministre espanyol d'Interior, després del fracàs de la declaració d'independència i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, que també havia cessat el president Puigdemont, el conseller Forn i tot el Govern.
Reunions amb els comissaris
L'entorn més proper a Trapero ja dona per fet que l'etapa està arribant al seu final. Tot i que Egara, la seu central dels Mossos, està deserta a l'agost, la remor és evident. Les darreres setmanes Joan Ignasi Elena s'ha reunit amb la majoria dels comissaris del cos dels Mossos d'Esquadra, cosa que s'interpreta com l'inici de la fase de relleu.
Un fet que se suma a la falta de sintonia que hi ha entre Elena i Ferrer amb Trapero, amb qui despatxen en comptades ocasions. Fonts de la policia catalana no amaguen que aquesta actual relació freda —en visites oficials Trapero gairebé ni se situa amb Elena o aquest 17-A, quan el major no va assistir a l'acte en record dels atemptats— i la falta de confiança converteixen en inviable la continuïtat de Trapero com a màxim comandament del cos.