El vicepresident de la Generalitat Valenciana i conseller de Cultura, Vicente Barrera, ha tornat a la càrrega contra el català al País Valencià. Barrera ha defensat la retirada de les ajudes a les fundacions que difonen l'obre de Joan Fuster, Vicent Andrés Estellés, les fundacions Bromera i Full i l'Institut Ramon Llull, totes elles promotores del català i defensores del catalanisme. A més, ha proposat a Acció Cultural del País Valencià que organitzi corregudes de toros per rebre subvencions públiques, ja que ha mantingut el finançament a la Fundació del Toro de Lidia, amb seu a Madrid

Contra el catalanisme

Barrera, que es tracta del màxim representant de l'extrema dreta espanyola a l'executiu valencià, així ho ha anunciat després d'obrir la ronda de compareixences a les Corts Valencianes per explicar els seus pressupostos del 2024, que rebaixen notablement les partides per a entitats culturals catalanistes i que preveuen l'eliminació de les partides a les fundacions ja citades. 

Barrera s'ha mostrat "orgullós" de fer el contrari que el govern de Ximo Puig i ha defensat la seva "trinxera", que "és tot el contrari al País Valencià i als Països Catalans". "No defensarem cap organisme, autor, entitat... que defensi la imposició dels Països Catalans en aquesta part d'Espanya", ha dit el membre de l'extrema dreta, que s'ha mostrat molt dur contra el Partit Socialista del País Valencià i Compromís. 

El vicepresident del País Valencià també ha confós l'Institut Ramon Llull amb l'Ernest Lluc, exministre socialista de Sanitat assassinat per ETA. A més, s'ha mostrat orgullós de finançar l'entitat Lo Rat Penat, que defensa el secessionisme lingüístic del valencià respecte el català. 

Barrera, que sempre s'ha dedicat orgullós de la seva participació en la tauromàquia, ha presumit de deixar sense un euro a les entitats que creu que promouen el "Procés" a la valenciana. "Les úniques retallades són els 350.000 euros a entitats catalanistes", ha dit el portaveu del Partit Popular al País Valencià per fer un cop de mà a l'extrema dreta espanyola. A més, el representant de Vox a la comissió de Cultura, José María Llanos, ha titllat l'amnistia de "cop d'estat a la nació" i "traïció", recordant com el líder del PSPV, Ximo Puig, hi ha donat suport. De fet, l'extrema dreta ha titllat al Partit Socialista del País Valencià de "bolivarià". 

Les retallades pressupostàries

Els primers comptes amb segell de l'extrema dreta a la Generalitat Valenciana redueixen la partida per als organismes culturals en més d'un 10%, retirant 2,5 milions als museus. L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) rebrà 14,7 milions d'euros per contra dels 16 del pressupost en vigor; el Consorci de Museus, que gestiona el Centri del Carme, perd un milió d'euros i es queda en 6,8; l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Recerca (IVCR+I) perd 700.000 euros i es queda en 3,7 milions i l'Institut Valencià de Cultura (IVC), del qual depèn la Filmoteca, perd 4,5 milions d'euros.

Respecte als autors, es veta a una sèrie d'institucions, que, segons el parer de l'extorero, difonen el catalanisme. La direcció general del llibre elimina la partida de 100.000 euros destinada a l'Institut Ramon Llull per a la “promoció de la literatura i la cultura mitjançant l'establiment i la gestió del programa d'activitats durant 2023”. S'eliminen les ajudes a l'Espai Joan Fuster de Sueca i a la Càtedra Vicent Andrés Estellés, destinada a fer valdre al poeta, a proposta de l'anterior direcció de la Conselleria de Cultura. A la Fundació Bromera, vinculada a una de les principals editorials valencianes -ara en mans de Planeta-, el departament dirigit per Vox li baixa la subvenció de 90.000 a 30.000 euros, mentre a la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), que impulsa la lectura en valencià, se li retiren 140.000 euros.