Col·lectius de Memòria Històrica i de Víctimes del Franquisme han reclamat aquest diumenge, 18 de juliol, una condemna de l'Estat al cop d'Estat contra el Govern de la Segona República i l'aprovació ja d'una Llei de Memòria "que posi fi a la impunitat del franquisme".
Un centenar de familiars i simpatitzants de víctimes de la dictadura s'han concentrat davant el Congrés dels Diputats rere la pancarta "Per una Llei de memòria que posi fi a la impunitat del franquisme" i han corejat lemes com "sense Memòria no hi ha democràcia" o "veritat, justícia i reparació".
El portaveu de la Comissió Coordinadora de Col·lectius de Memòria Històrica i de Victimas del Franquisme, Arturo Peinado, ha explicat a Efe que amb "aquest acte de commemoració i condemna del cop d'estat de 18 de juliol de 1936" es reclama que el projecte de llei del govern espanyol "vagi més lluny".
Entre altres demandes, demanen que s'inclogui "un reconeixement jurídic de les víctimes del franquisme al nivell d'altres de reconegudes per l'Estat espanyol, com les del terrorisme". Per a aquests col·lectius, la llei "queda molt curta" i ha d'establir "l'anul·lació de les sentències franquistes, incloent una declaració d'il·legalitat dels tribunals repressius i dels consells de guerra del franquisme, així com la judicialització de les fosses comunes del franquisme, que no sigui amb un sistema privatitzat".
"Trobem a faltar una declaració de condemna explícita per part de l'Estat espanyol i els seus màxims representants del franquisme, al mateix nivell que la Itàlia feixista i l'Alemanya nazi", ha asseverat Peinado.
La promesa de Bolaños
Segons el portaveu de les famílies i organitzacions, "existeix una promesa del nou ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que es portarà a les Corts aquesta llei abans d'agost". "Esperem que el procés de tramitació, el govern, en minoria parlamentària, obtingui el suport d'altres forces, menys de la dreta, i s'incorporin les peticions que hem traslladats als grups amb què ens hem reunit", ha conclòs.
El govern espanyol tenia previst aprovar el passat 13 de juliol el projecte de llei de Memòria Democràtica, però es va ajornar pel relleu a l'Executiu de Carmen Calvo, que havia impulsat aquesta iniciativa al capdavant del Ministeri de la Presidència, i per tal que el nou titular, Félix Bolaños, pogués conèixer els detalls del text legal.
La proposta del PSC
Paral·lelament, el PSC ha registrat en el Parlament una proposició de llei de Memòria Democràtica, que preveu multes de fins a 150.000 euros per a qui promogui actes que comportin "descrèdit, menyspreu o humiliació" per a les víctimes del franquisme, o bé honors per als quals van donar suport a la dictadura.